Kontroloři varují před lékem na odvykání kouření

Praha – Státní ústav pro kontrolu léčiv vyzývá k opatrnosti při užívání léku Champix. Ten je určený pro lidi, kteří se snaží přestat kouřit. Má jim pomáhat při odvykání závislosti na nikotin. V USA zaznamenali případy, kdy lidé v době užívání tohoto léku měli sebevražedné sklony. Obdobné upozornění na lék jako Česko vydaly i další země Evropské unie.

Sebevražedné pokusy u lidí, kteří se snažili přestat kouřit a lék užívali, zaznamenali nejdřív lékaři ve Spojených státech, pak i v Evropě. Američtí odborníci nyní zkoumají možný negativní dopad léku na lidskou psychiku. Nepodařilo se ale prokázat, jestli problémy přímo souvisejí s užíváním léku.

Lékaři zdůrazňují, že psychické problémy nemusejí přímo souviset s lékem. „Deprese je taky abstinenční příznak při odvykání kouření, protože cigareta velmi ovlivňuje mozek,“ vysvětluje Eva Králíková z Centra léčby závislosti na tabáku.

Společnost Pfizer, která lék vyrábí, nereagovala na e-maily ani telefonáty. Lék Champix užívá celosvětově čtyři a půl milionu lidí. V Česku se letos prodalo zhruba deset tisíc balení.