Vláda schválila odškodnění pro příbuzné obětí komunismu

Praha – 18 let po pádu komunistického režimu se nejbližší příbuzní jeho obětí dočkají odškodnění. Vláda schválila návrh na zvýšení důchodů nepřímých obětí komunismu. Lidé, kterých se persekuce dotýkala přímo, dostávají speciální finanční příspěvky od roku 2004.

Příplatek k důchodu získají podle slov Jiřího Sezemského, mluvčího ministerstva práce a sociálních věcí, příbuzní těch, kteří byli za totalitního režimu popraveni, zamřeli ve vězení nebo byli zastřeleni při útěku přes hranice. Opatření se týká především vdov a sirotků, kteří přišli kvůli politickým procesům o některého z rodičů.

„Opatřeních ke zmírnění komunistických křivd není nikdy dost, i když se jimi utrpěná újma samozřejmě nikdy vykompenzovat nedá,“ schvaluje nové příspěvky Džamila Stehlíková, ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny. 
    
Vláda schválila tyto příplatky na návrh Konfederace politických věznů ČR. Ta o jejich prosazení usilovala už léta. Lidí s podobným osudem jsou v Česku odhadem řádově stovky, neexistuje ale žádná jejich evidence. Konfederace proto žádá všechny žijící příbuzné obětí komunismu, aby se co nejdříve přihlásili na adresu jejich pražské centrály anebo je kontaktovali telefonicky.