Lyžaři zaplavili zimní střediska

Praha - Milovníci zimních sportů o víkendu zaplavili lyžařská střediska v celé České republice. Většinou mají lyžaři i běžkaři ideální podmínky a počasí jim díky inverzi přeje. Vysokou návštěvnost hlásí především lyžařské areály v Krkonoších a Orlických horách, v Jeseníkách, v Krušných horách a v Beskydech, na Šumavě i ve střediscích v Libereckém kraji.

Zimní střediska v Krkonoších a v Orlických horách se podle očekávání před koncem roku zaplnila lyžaři. I díky zasněžovacím zařízením mají sjezdovky dostatek sněhu. „Špindlerův Mlýn praská ve švech, máme rekordní návštěvnost kolem 6000 lidí, takže se kvůli tomu už bohužel tvoří fronty na vlecích,“ řekl Jiří Beran ze Skiareálu Špindlerův Mlýn. Na tamních svazích leží přinejmenším půl metru sněhu.

Dostatek sněhu je také v Jeseníkách, nejvíce je ho tradičně na Ovčárně. Všechny vleky jsou v provozu. Vyznavači běžek mohou využít například upravené stopy na trase Ovčárna - Švýcárna - Červenohorské sedlo.

Rekordní návštěvnost v této sezoně hlásí střediska v jihočeské části Šumavy. Lyžaři si užívají slunečné počasí a dobré sněhové podmínky. Díky mrazivému počasí mohou fungovat i sněhová děla. Tisíce lidí přijely především na Zadov do Skiareálu Lipno.

Také v západní Šumavě a v Krušných horách, kde panuje mrazivé a jasné počasí, si přijdou lyžaři na své. Na sjezdovkách leží kolem 40 až 60 centimetrů sněhu, v provozu jsou všechny areály a vleky. Běžkaři mohou na Šumavě vyrazit do okolí Modravy a Horské Kvildy.

V Ústeckém kraji se lyžuje na technickém sněhu, delší dobu již nesněžilo. Ve většině horských středisek v Krušných horách jsou však vleky v provozu.

Rovněž do Beskyd vyrazily tisíce lyžařů i běžkařů. V horách si užívali slunečné mrazivé počasí. Na sjezdovkách tam leží 20 až 80 centimetrů technického sněhu. Hřebenové trasy zůstávají zledovatělé.

Všechna střediska v Libereckém kraji jsou v provozu a zažívají nápor lyžařů a běžkařů. Například do Rokytnice nad Jizerou zamířilo podle odhadů na 5000 lidí. Kapacita parkovišť nestačila a automobily lemovaly i příjezdové cesty. Rušnou sobotu zažili také na Tanvaldském Špičáku.

Vleky
Zdroj: ČT24