Německo vyhlásilo válku starým automobilům

Berlín – Hannover, Kolín nad Rýnem a Berlín zavádějí takzvané ekologické zóny, kterými bojují proti automobilům vypouštějícím nadměrné množství emisí. Z center tak chtějí dostat především stará vozidla s dieslovými motory. Řidiči musejí na svá auta umístit barevné nálepky informující o množství emisí, které jejich vůz vypouští.

„Naším cílem je výrazné zlepšení vzduchu, snížení koncentrace škodlivin a hlavně prachu, který může způsobit i smrtelné nemoci,“ vysvětluje senátorka města Berlín pro životní prostředí Kathrin Lompscherová. I přesto si ale někteří Berlíňané stěžují na diskriminaci – nová auta nálepky mít nemusí.

Opatření se týkají i vozidel ze zahraničí. Známku si turisté můžou koupit v osmi stovkách berlínských autodílen. Oficiálně stačí předložit malý technický průkaz a zaplatit pět eur. V praxi ale není tak jednoduché známku sehnat. Bulharské novinářce Marii Stoyanové to trvalo týden. „Moje doklady jsou v bulharštině a angličtině. Řekli mi, že je nemohou přečíst. Musela jsem hledat jiný servis. Co mají ale dělat lidé, kteří německy neumí?“ stěžuje si Stoyanová.

Výhodnější a rychlejší je proto pravděpodobně objednání známky po internetu. Neoznačená vozidla totiž mohou dostat pokutu až 40 eur, tedy více než tisíc korun. Úředníci prý budou zpočátku k přestupkům shovívaví, systém pokut se naplno rozjede až v polovině roku.