Policie kontroluje kriminalisty kvůli kauze Rokose

Tábor - Policejní kontrolní tým začal v pondělí v budově táborské policie prověřovat, zda tamější vyšetřovatelé nepostupovali liknavě při pátrání po pětiletém Janu Rokosovi z Tábora, jehož mrtvě tělo objevili v pátek pozdě večer mostečtí strážníci v osobním vozidle v Českých Zlatnících na Mostecku. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Policisté předtím chlapce marně hledali pět měsíců.

„Zjišťujeme, zda nepochybil nějaký konkrétní policista a zda v Táboře využili všech možností pátrání,“ řekl podle deníku ke kontrole v Táboře jihočeský policejní mluvčí Jaroslav Beran. MfD píše, že kontroloři odvezli z táborské pobočky kriminální policie veškerou dokumentaci k případu.

Z vraždy chlapce byli obviněni jeho matka Antonie Stašková a její přítel. Ústecký okresní soud oba poslal do vazby. Oběma hrozí až výjimečný trest. Maximální možný trest pro bývalou přítelkyni a jejího partnera požaduje otec zavražděného Honzíka Roman Rokos, který je nespokojen s tím, jak policie chlapce několik měsíců marně hledala. Na vyšetřovatelku případu i soudkyni, která podle něj rozhodovala pomalu, chce podat stížnost.

Podle dnešních MfD a Blesku rovněž vyšlo najevo, že obviněná dvojice mrtvého chlapce už jednou zakopala a pak zase vykopala a vozila v autě. MfD píše, že poprvé chlapce zakopali před dvěma týdny u Žďárku u Ústí. Pak se jim ale skrýš nezdála. Přítel Staškové chlapce vykopal, potvrdila soudkyně Ladislava Hejduková.

Nařízená soudní pitva oběti prokázala, že příčinou smrti malého chlapce byly dvě bodné rány v horní polovině těla. Podle krajské policejní mluvčí Jarmily Hrubešové pitva přesně nestanovila dobu smrti.

Jan Rokos, kterého soud svěřil do péče otce, byl od srpna s matkou a jejím druhem na neznámém místě. Pár opustil bydliště na Chebsku a i s chlapcem cestoval po republice, přičemž vyhledával ubytování na krátkou dobu.