Členové skupiny Ztohoven byli obžalováni z šíření poplašné zprávy

Trutnov - Státní zástupce v Trutnově Dušan Ondráček podal k soudu obžalobu na Romana Týce (pravým jménem Davida Brudňáka) a na pět dalších členů skupiny Ztohoven. Vloni v červnu napadli ranní vysílání České televize a do pořadu Panorama vložili záběry fiktivního jaderného výbuchu. Podle obžaloby tím šířili poplašnou zprávu. Hrozí jim půl až tři roky vězení nebo peněžitý trest. Česká televize útok opakovaně odmítla a zlepšila zabezpečení vysílání.

Skupině se pomocí internetu a další techniky podařilo nabourat do jedné kamery, která vysílala živě záběry z Černého dolu v Krkonoších. Diváci tak mohli mezi běžnými záběry na české hory vidět nejdříve oslnivý záblesk, a poté charakteristický hřib simulovaného atomového výbuchu. Ve chvíli, kdy skončily záběry z Černého dolu, naskočilo vysílání z Jeseníků. To mohlo u řady lidí vyvolat dojem, že výbuch se odehrál právě v tomto pohoří.

Skupina se obvinění brání s tím, že nechtěla vyvolat paniku ani poškodit vysílání veřejnoprávního kanálu, chtěla jen upozornit na sílu médií a jejich možnosti.

Pořad Panorama vysílá ČT2 každé ráno od 07:50. Diváci si v něm mají možnost prohlédnout prostřednictvím záběrů z panoramatických kamer mnoho míst republiky. Pořad přináší informace o počasí i nabídky pro turisty. V letním období se sledovanost této relace pohybuje pod 50.000 diváky.

Vydáno pod