Topolánek řekl, že ODS asi obhájí jen devět z 12 křesel hejtmanů

Praha - Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek si myslí, že ODS v letošních krajských volbách neobhájí křesla všech svých 12 hejtmanů, ale jen devíti. Uvedl to v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny (HN).

„Realistické očekávání je obhájení výsledků prvních krajských voleb. A to je devět hejtmanů,“ prohlásil. Volby do krajských zastupitelstev se patrně uskuteční ve druhé polovině roku. Topolánek v této souvislosti HN řekl, že letošní volební kongres ODS se uskuteční až po krajských volbách „a bude to taky maso“.

Poslední krajské volby se konaly v roce 2004. Zástupci ODS se po nich stali hejtmany ve 12 krajích, pouze na jižní Moravě se stal hejtmanem lidovec Stanislav Juránek. Topolánek dnešním HN řekl, že úspěch z roku 2004 byl zcela nebývalý. „Tehdy jsme měli několik bonusů. Zejména to bylo špatné vládnutí ČSSD. Teď to bude naopak. Budeme mít negativní bonus za nepopulární kroky, možná za nejednotu, pokud v ní budeme pokračovat,“

vysvětlil, proč si myslí, že ODS všech 12 hejtmanských křesel neobhájí. Topolánek v reakci na dotaz HN připustil, že by si skoro zasloužil mít na letošním kongres ODS protikandidáta na funkci předsedy strany, kdyby ODS po krajských volbách nezískala ani devět, ale třeba jen sedm hejtmanů.

„Ale musel by přijít někdo s velmi silnou vizí, týmem, podporou. Musel by nabídnout řešení na úrovni čtyřicet procent podpory. Jestli to má být někdo z triumvirátu Bém - Langer - Nečas, nebo někdo úplně jiný, to netuším. Ti lidé zatím nesignalizují, že by do toho šli. Záleží, zda bude zvolen prezident Klaus, zda se projeví pozitivní důsledky vládnutí, jestli krajské volby nedopadnou katastrofou… Pak bude záležet, kdo přinese novou vítěznou vizi. A tu já jsem rozhodnut přinést,“ řekl k případným protikandidátům v boji o křeslo předsedy ODS.