Policie stíhá 26 lidí kvůli stamilionovým podvodům v armádě

Praha - Protikorupční policie už stíhá celkem 26 lidí za to, že se podíleli na manipulaci s veřejnými zakázkami na ministerstvu obrany. Informoval o tom deník Mladá fronta Dnes (MfD). Nikdo z obviněných už na ministerstvu obrany nepracuje a resort změnil systém zadávání veřejných zakázek.

Jsou mezi nimi i bývalí vysoce postavení úředníci a podnikatelé, kteří s nimi údajně spolupracovali. „Jedná se o jeden z nejrozsáhlejších korupčních případů,“ řekl vrchní komisař Roman Skřepek.

Loni na konci března policie podnikla razii na stavebních a ubytovacích správách po celé zemi. V srpnu policie obvinila prvních pět lidí, v říjnu přibylo dalších pět a dnes se zdá, že jde o jeden z nejrozsáhlejších případů podezření z korupce v Česku.

Někdejší první náměstek ministra obrany Pavel Štalmach hovoří o vysoce organizované skupině, pro níž bylo působení na ministerstvu skvělým byznysem. Na ministerstvu podle MfD působili lidé, kteří si díky zmanipulovaným zakázkám přišli na desítky milionů korun. Při obnovách kasáren neuvažovali o tom, které je nutné opravit, ale jak na opravě co nejvíce vydělat.