Před 15 lety se v Čechách narodilo první dítě z „mrazničky“

Praha - Před 15 lety se v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí narodilo první dítě ze zmraženého embrya metodou in vitro. V současnosti má každý sedmý pár problémy s neplodností a jediným možným řešením je pro ně právě asistovaná reprodukce.

Metoda asistované reprodukce in vitro je založená na mimotělním oplodnění vajíček, která jsou pěstována a kultivována v umělých podmínkách. Ženě se odebere větší počet vajíček, v ideálním případě se v laboratoři všechna oplodní spermiemi partnera a dvě až tři nejkvalitnější vzniklá embrya lékaři zavedou zpět do těla nastávající matky.

Lékaři ovšem museli řešit etický, ale i lékařský problém, co udělat s nadpočetnými embryi. Vědci přišli s metodou kryokonzervace – zmrazení. První dítě z „mrazničky“ se narodilo v Austrálii v roce 1984 a v Čechách právě před 15 lety. „Zmražené embryo se dá uchovat trvale, je uložené v tekutém dusíku, teplota uchování je minus 196 °C,“ vysvětluje vedoucí oddělení asistované reprodukce Jitka Řezáčová. Největším problémem při umělém oplodnění in vitro je tzv. implantace - uhnízdění vajíčka do děložní sliznice. „Po vyřešení problému implantace stoupne snad i úspěšnost této metody, která je teď 30 až 40 procent,“ uvedla Řezáčová.

Česká republika se nikterak nevymyká z průměru vyspělých států a to jak u počtu neplodných párů, tak i v rozdělení neplodnosti mezi pohlavími, které je zhruba 50 na 50 procent.