ČR trvá na tom, že Pandury nekoupí

Praha - Česko nadále trvá na odstoupení od smlouvy o nákupu 199 obrněných transportérů Pandur za více než 20 miliard korun. Ministryně obrany Vlasta Parkanová to oznámila s tím, že jednání s výrobcem vozidla, rakouskou firmou Steyr, skončila. Rakouská strana na jednání podle Parkanové požadovala, aby se ministerstvo obrany ke smlouvě vrátilo a převzalo a zaplatilo první vyrobená vozidla.

„My trváme na tom, že odstoupení od smlouvy 11. prosince loňského roku je důvodné a platné a že bylo důsledkem neplnění podmínek smlouvy ze strany dodavatele,“ řekla novinářům Parkanová. Doplnila, že důvodem bylo i to, že transportéry neuspěly v kontrolních zkouškách.

Stroje při testech nevyhověly ve 24 z 93 smluvních bodů. Prvních 17 vozidel proto armáda nepřevzala do konce listopadu, jak bylo dojednáno. Podle náměstka ministryně obrany Martina Bartáka nyní úřad připravuje různé varianty řešení situace, které chce vládě předložit do konce ledna. Doplnil, že ministerstvo obrany již s nabídkou oslovila finská firma Patria.

Kontrakt na nákup transportérů podepsal bývalý český ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) v červnu 2006, po volbách, při nichž se jeho strana nedostala do parlamentu. Kabinet Mirka Topolánka loni v prosinci rozhodl, že Česko od smlouvy ustoupí.

Česká armáda stále neví, kdy nové transportéry, které nutně potřebuje, dostane. Ministerstvo obrany však do konce ledna vypracuje různé varianty řešení nákupu obrněných transportérů, které následně předloží vládě. Mezi nabízenými možnostmi je třeba nová smlouva s rakouskou firmou Steyr nebo vypsání veřejné soutěže. Zástupce rakouské firmy Steyr zároveň dodal, že odstoupení od smlouvy neznamená úplný krach jednání.

Vydáno pod