V Česku vzniká síť očkovacích center pro cestovatele

Brno - V Česku vzniká síť specializovaných očkovacích center. Ambulance budou určeny široké veřejnosti a zaměřují se na očkování v oblasti prevence a cestovatelské medicíny. Centra budou nabízet jak běžné sezonní očkování proti chřipce nebo klíšťové encefalitidě, tak i například antimalarickou profylaxi nebo konzultaci po telefonu ze zahraničí.

Lidé stále více cestují do exotických zemí, kde existuje riziko závažných onemocnění, ale nedostatečně se proti nim chrání, řekla v Brně na veletrhu cestovního ruchu GO vedoucí lékařka centra Avenier Jana Vlčková.

Mezi nejčastější onemocnění, kterými se lidé nakazí v zahraničí, patří průjmy, kožní choroby, malárie, virová hepatitida, kapavka nebo břišní tyfus. „V Evropě se každý rok objeví kolem 25.000 případů přivlečené malárie. V Česku je to každý rok 25 až 30 případů. Bohužel jsou známy i smrtelné případy, ačkoliv se proti malárii lze úspěšně bránit,“ řekla Vlčková.

První centra fungují od ledna v Praze, Olomouci, Ostravě, Českých Budějovicích a Karlových Varech. V prvním čtvrtletí letošního roku by se měla otevřít také v Brně, Plzni, Ústí nad Labem, Jihlavě a Sokolově. Do konce roku bychom chtěli síť rozšířit do dalších pěti měst, řekla ČTK ředitelka společnosti Vítězslava Diblíková.

Zájemci o očkování či poradenství před cestou do zahraničí mohou v očkovacích centrech objednat po telefonu nebo pomocí internetu. U dražších očkování, například v případě celého cyklu očkování proti rakovině děložního čípku, kde se cena pohybuje až kolem 9000 korun, umožňují centra splátkový kalendář. V polovině roku by měla centra nabízet také poradenskou službu po telefonu, na kterou se mohou cestovatelé v zahraničí v případě potíží obrátit.