V Třemošné u Plzně začne po třiceti letech příprav stavba obchvatu

Třemošná - Obyvatelé téměř pětitisícové Třemošné, kterou prochází nebezpečná dopravní tepna z Plzně na Žatec, se po třiceti letech příprav dočkají obchvatu. Stavba čtyřkilometrové silnice za 800 milionů korun, kterou by měly ze tří čtvrtin financovat evropské peníze, začne v červnu, nebo červenci a skončit má do tří let. Příští měsíc by mělo být vydáno stavební povolení, řekl dnes ředitel plzeňského Ředitelství silnic a dálnic Zdeněk Kuťák.

„Situace je neúnosná. Kvůli hustému provozu nemohou lidé přejít přes přechody, nedá se vyjet z vedlejších ulic,“ popisuje starosta Jaromír Zeithaml. Přes město, které je první obcí za Plzní ve směru na sever, denně projede více než 8000 vozů, z toho třetina nákladních. Provoz se za pět let zvýšil dvojnásobně.

Nepřetržité kolony automobilů obyvatele Třemošné obtěžují zhruba mezi 06:00 a 09:00 a od 15:00 do 18:30. Přibývají těžké vozy, zejména se surovinami. Na hlavní tah na Žatec se těžko napojují řidiči od Chrástu, Záluží a Horní Břízy. „Kamiony z Mostecka a Karlovarska si přes nás zkracují cestu a místo na Plzeň jezdí na Zruč a Chrást a vyjíždějí u Rokycan. Často se tak vyhýbají placení mýtného na dálnici,“ řekl starosta.

ŘSD už dokončilo jednání s vlastníky ploch potřebných pro stavbu. „Máme práva ke všem pozemkům na trase. Nyní probíhá stavební řízení, v prvním čtvrtletí vypíšeme výběrové řízení na zhotovitele,“ uvedl Kuťák.

Obchvat, na nějž existuje studie přes 20 let, povede ve směru od Plzně západně od Třemošné. Nejdražší budou mostní estakády přes potok Třemošenka a železniční trať. Na trase budou dvě klasické křižovatky se silnicemi do Záluží a Horní Břízy. Přes silnici povede lávka.

Stejně je na tom ŘSD v Plzeňském kraji s přípravou devítikilometrové přípojky na dálnici D5, Nová Hospoda-Kočov na Tachovsku, která navazuje na loni v listopadu dokončený obchvat Plané. Nejdůležitější 3,8 km dlouhý úsek Kočov-Janov za 850 milionů Kč začne budovat v červenci.

Poslední větší mimoplzeňskou stavbou v kraji, zahájenou letos, bude obchvat Nové Hospody na okraji Plzně ve směru na Domažlice. Stavba za 350 milionů korun poblíž průmyslové zóny Borská pole povede z kruhové křižovatky u Makra směrem do sousedního lesa. ŘSD už dokončilo jednání s vlastníky pozemků, stavební povolení očekává v březnu. Stavby budou hlavním dílem financovány z nového evropského operačního programu Doprava.