Státní zástupce obžaloval jednoho ze svědků z Čunkova případu

Olomouc - Olomoucký státní zástupce obžaloval jednoho ze svědků z údajné korupční kauzy předsedy lidovců Jiřího Čunka, kteří byli obviněni z křivého svědectví. Podle policie tehdy Čunkovi poskytli falešné alibi vsetínský místostarosta Jaromír Kudlík a náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj Milan Půček. Státní zástupce Jaroslav Kouřil dnes odmítl sdělit, který z nich se bude zodpovídat před soudem. Trestní stíhání Čunka v jeho údajné korupční kauze bylo již dříve definitivně zastaveno.

Policisté původně navrhovali obžalovat oba svědky. Státní zástupce dnes podal obžalobu na jednoho z nich pro trestný čin křivé výpovědi, nepravdivého znaleckého posudku a pro pokus o nadržování. „V případě druhého z obviněných bylo již dne 21. prosince zastaveno jeho trestní stíhání, neboť provedeným dokazováním v rámci vyšetřování nebylo prokázáno, že skutek, kterého se dopustil, je trestným činem,“ řekl Kouřil s tím, že toto rozhodnutí je již pravomocné.

Dozorující státní zástupce zatím odmítl sdělit, na kterého z obviněných byla podána obžaloba a u kterého z nich bylo zastaveno trestní stíhání. „S ohledem na skutečnost, že ten z obviněných, na kterého je podávána obžaloba, je současně dnešního dne vyrozumíván o tomto úkonu a bylo by přinejmenším neetické, aby se o této skutečnosti dozvěděl prostřednictvím médií,“ doplnil Kouřil.

Policisté oba muže obvinili pro křivou výpověď v případu Čunkovy údajné korupční aféry. Šéfa lidovců policie obvinila za to, že prý v únoru 2002 převzal půlmilionový úplatek. Svědci i Čunek tvrdili, že bývalý vicepremiér nemohl úplatek v inkriminovaný den převzít, protože byl mimo svou kancelář.

Jihlavský státní zástupce Arif Salichov Čunkovo trestní stíhání loni v srpnu kvůli řadě procesních a skutkových vad v policejním vyšetřování a nesrovnalostem ve výpovědích hlavní svědkyně Marcely Urbanové zastavil. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká počátkem listopadu dospěla k závěru, že zastavení Čunkova stíhání bylo předčasné. Nařídila, aby stíhání pokračovalo a aby bylo ve věci vydáno nové rozhodnutí. Salichov na konci listopadu uvedl, že provedl další výslechy, a i po nich konstatoval, že se trestný čin nestal. Jeho rozhodnutí poté posvětilo i Nejvyšší státní zastupitelství.

Kromě případu údajného křivého svědectví se bude soud zabývat také kauzou zlínského podnikatele Romana Vaškůje, který se údajně pokusil ovlivnit korunní svědkyni Urbanovou. Přerovský státní zástupce Vaškůje společně s dalším mužem obžaloval z podplácení, pokusu o nadržování a z přípravy ke křivému obvinění.

Vydáno pod