Policie se připravuje na pochod neonacistů

Praha - Na setkání neonacistů v den výročí takzvané Křišťálové noci bude dohlížet na 1400 policistů. Už od včerejška byly zpřísněny kontroly na vlakových nádražích a hranicích.

Policie má v pražských ulicích k dispozici těžkooděnce, policisty z extrémistického oddělení, vodní děla, vrtulník, jízdní policii a psovody. Úkol je jediný: udržet v centru města pořádek. „Zůstává varianta nepovoleného pochodu a na tu budeme směřovat všechna opatření,“ vysvětluje Petr Železářko, ředitel Policie ČR, Praha. Podle mluvčího pražské Městské policie Vladimíra Kotrouše je tato policejní síla dostatečná.

Někteří obchodníci ve starém židovském městě kvůli pochodu raději zakryli židovské symboly. Většina z nich dneska neotevře. Pracovalo se taky na posledních úpravách cest a odklízení dlažebních kostek. „Naši kontroloři z odboru dopravy zkontrolovali 16 lokalit a ulice by měly být bez závad,“ dodává Alexandr Koráb, mluvčí městské části Praha 1.

Policisté se ale nechystají jen do židovského města. Dohlížet budou i na pietní shromáždění v centru Prahy. Na nich si lidé chtějí připomenout tragické události spojené s Křišťálovou nocí v roce 1938 a také vyjádřit nesouhlas s pochodem neonacistů. Ti se do Prahy chystají i ze zahraničí. Celníci proto zpřísnili kontroly.

Vydáno pod