Švejnar se představí lidovcům a komunistům, podporuje ho i exprezident Havel

Praha - Ekonom Jan Švejnar, který uvažuje o kandidatuře na prezidenta, dnes navštíví poslanecké kluby lidovců a komunistů. Zákonodárcům se chce představit a zjistit, jaké jsou jeho vyhlídky a jestli do souboje se současnou hlavou státu Václavem Klausem vůbec půjde. Podle exprezidenta Václava Havla by byl důstojným protikandidátem, především díky ohromnému mezinárodnímu rozhledu a velkému smyslu pro sociální dimenzi.

„Jana Švejnara znám poměrně dlouhá léta, kdysi mi dělal určitého poradce. Byl jedním z autorů prvního konceptu naší ekonomické reformy… Zdá se mi, že tady nalézá Václav Klaus skutečně důstojného protikandidáta,“ dodal bývalý prezident.

Předběžně Jana Švejnara podpořila ČSSD, shodli se na něm zelení a zamlouvá se i senátním klubům SNK a Klubu otevřené demokracie. K cestě na Hrad by ale potřeboval více hlasů, které může najít právě u lidovců a komunistů.

Zmíněné poslanecké kluby mu ale zatím podporu neslíbily a nelze očekávat, že by již dnes zaujaly ke kandidatuře jasný postoj. V médiích se již objevily spekulace, podle nichž část lidovců a komunistů dá hlas Klausovi jako při minulé volbě.

Poslaneckému klubu KSČM se podle jeho předsedy Pavla Kováčika líbí hlavně to, že Švejnar není politikem. „Ukazuje se, že prezident nemusí mít až tak úzkou vazbu na některou z politických stran a musí to být spíše člověk s určitým nadhledem,“ řekl Kováčik. Podle něj je zajímavým tématem k diskuzi i Švejnarův podíl na vzniku sociálních programů v rozvojových zemích.

Proti Švejnarovi o víkendu vystoupil místopředseda ODS Petr Nečas. Upozornil na to, že uznávaný ekonom stojí v čele dozorčí rady Československé obchodní banky, se kterou Česko vede arbitrážní spory o třicet miliard korun. Jiným Švejnarovým kritikům se nelíbí, že žil v zahraničí.

Vydáno pod