Podle Štětiny rozjela BIS kampaň proti Hučínovi na pokyn ČSSD

Praha – Bezpečnostní informační služba (BIS) na přímý pokyn vlády ČSSD před osmi lety rozpracovala podle senátora Jaromíra Štětiny diskreditační kampaň s cílem zničit bývalého důstojníka BIS Vladimíra Hučína. Spolupracovala přitom s přerovským státním zastupitelstvím a policií, které pracovaly na politickou objednávku.

„Okresní státní zastupitelství, policie v Přerově a jiné severomoravské orgány činné v trestním řízení pracovaly na politickou objednávku. Dělo se tak v letech 1999 a 2000, kdy byl důstojník BIS Vladimír Hučín postaven před soud na základně vykonstruovaných obvinění. Rozsáhlá diskreditační kampaň, která měla Hučína kriminalizovat a zničit, byla rozpracována na přímý pokyn tehdejší sociálnědemokratické vlády,“ řekl Štětina. BIS taková tvrzení označila za lež.

„Důrazně odmítáme, že bychom kdykoli pracovali na politickou objednávku a ovlivňovali práci orgánů činných v trestním řízení,“ řekl dnes mluvčí tajné služby Jan Šubert. „Proti obviněním vzneseným na adresu BIS se tvrdě ohrazujme. Jde o nehoráznou lež,“ dodal Šubert.

Podle Štetiny se Hučín v rámci BIS zabýval sledováním levicového extremismu a shromažďoval důkazy o stycích ČSSD a KSČM na severní Moravě s představiteli bývalého režimu a jeho tajné policie – StB. Jako slibovaný důkaz pro svá tvrzení promítl vyjádření soudce ostravského krajského soudu Antona Bucheně, který loni při osvobozujícím rozsudku v Hučínově případu uvedl, že jednáním bývalého důstojníka BIS se zabývala i vláda a ředitel BIS dostal přímo úkoly situaci řešit.

Předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS Jeroným Tejc (ČSSD) označil Štětinovo vystoupení za spíše úsměvné. „V tomto případě skutečně žádné důkazy předloženy nebyly,“ uvedl Tejc v České televizi. Štětinovi podle něj jde jen o pokračování jeho „svaté války s přerovským státním zastupitelstvím a také možná o pomstu za pana Hučína“.

Za znepokojující pak Štětina označil fakt, že „tytéž orgány činné v trestním řízení, které se pokoušely ve spolupráci se sociálnědemokratickými špičkami kriminalizovat Vladimíra Hučína, řadu měsíců šetřily případ údajného úplatku, který měl přijmout vsetínský starosta Jiří Čunek“. Svou dlouhodobostí a únikem informací ze spisů jsou si obě kauzy podle Štětiny podobné.

Vydáno pod