Čunek předal premiérovi demisi na vládní funkce

Praha - Šéf lidovců Jiří Čunek po dnešním zasedání vlády předal premiérovi demisi na funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Rezignaci oznámil minulý týden s odůvodněním, že se znovu otevírá vyšetřování jeho údajné korupce. Premiér Mirek Topolánek poslal Čunkovu rezignaci prezidentovi Václavu Klausovi, očekává, že mu vyhoví.

Novinářům Topolánek řekl, že ministerstvo pro místní rozvoj bude dočasně řídit první náměstek Milan Půček. Očekává, že lidovci vyberou Čunkova nástupce co nejdříve.

K Čunkovu odchodu z vlády přispěl silný tlak koaličních partnerů i mateřské strany kvůli informacím, že v 90. letech jeho rodina brala sociální dávky a na účtech měla zároveň 3,5 milionu korun. Peníze podle úterního Čunkova vyjádření pocházely z širší rodiny a měly sloužit k postavení rodinného domu a rozjetí podnikatelského záměru, od kterého ale po zvolení starostou Čunek ustoupil.

Celostátní konference křesťanských demokratů toto vysvětlení původu peněz přijala a lidovci už nepožadují, aby Čunek odstoupil i z čela strany.

Kdo Čunka nahradí ve vládních funkcích, zatím není jasné. O jeho nástupci chtějí lidovci rozhodnout v nejbližší době, kandidáta má schválit celostátní výbor, který se sejde v úterý. Kandidatury se po úmrtí pardubického hejtmana Michala Rabase (ODS) vzdal první místopředseda KDU-ČSL Roman Línek, chce se soustředit na práci v kraji. Spekuluje se o Tomáši Kvapilovi, europoslanci Janu Březinovi či Čunkově náměstkovi Jiřím Vačkářovi.