V hradecké městské dopravě loni výrazně přibylo černých pasažérů

Hradec Králové - V městské hromadné dopravě ve stotisícovém Hradci Králové loni výrazně přibylo odhalených černých pasažérů. Revizoři zjistili 6459 cestujících bez jízdenky, což bylo meziročně o 29 procent více. S výjimkou roku 2004 to zároveň představovalo nejvíce odhalených neplatičů od roku 2000. Uvedl vedoucí oddělení přepravní kontroly dopravního podniku Josef Januš.

Odhalení více černých pasažérů podnik přičetl zejména zvýšení počtu revizorů z deseti na dvanáct a intenzivnějším a rychlejším kontrolám. Od začátku roku 2006 totiž v hradecké dopravě funguje placení takzvanými čipovými kartami, které si postupně pořídilo asi 73.000 lidí. „Kontrola čipových karet je mnohem rychlejší. Lidé je již automaticky přikládají ke čtečce revizora. Ten pak stihne zkontrolovat více spojů,“ řekl Januš.

V intenzitě kontrol nehodlá hradecký podnik, který ročně přepraví asi 35 milionů lidí, polevit ani letos. „Není vyloučeno, že přibudou mimořádné akce, při nichž se ve spolupráci s cizineckou policií zaměříme na spoje mířící brzy ráno z různých ubytoven zahraničních dělníků,“ řekl Januš.

Dopravní společnosti podíl neplatičů odhadují na několik procent. Vedle rostoucího počtu kontrol a tlaku na vymáhání pokut zavádějí různá opatření. Jedním z nejúspěšnějších je zavedení nástupu předními dveřmi o sobotách a nedělích a ve všední dny večer. V Hradci k němu přistoupili poté, co v roce 1998 revizoři odhalili přes 9200 neplatičů.

Základní pokuta za černou jízdu v Hradci Králové činí 800 korun. Pokud hříšník zaplatí na místě revizorovi nebo do tří dnů v pokladně podniku, přijde ho černá jízda na 400 korun. Pokud se bude černý pasažér placení vyhýbat, zahájí s ním podnik řízení, na jehož konci může být i exekuce. Při ní černý pasažér po sečtení všech nákladů zaplatí nejméně 15.000 korun.