Kuchtová: Nominací Lišky pokračuje rozkol ve straně

Praha - Nominaci Ondřeje Lišky na post ministra školství vidí někteří členové předsednictva Strany zelených jako prohloubení rozkolu ve straně. Exministryně Dana Kuchtová mluví o přehodnocení působení Martina Bursíka v čele strany. Ten výhrady spolustraníků odmítá. Rozpaky nad nominací třicetiletého poslance vyjádřil i prezident Václav Klaus - kvůli nízkému věku prý Lišku jmenuje s třesoucíma se rukama.

Předsednictvo strany včera večer čtyřmi hlasy ku třem rozhodlo: kandidátem na ministra školství je Ondřej Liška. „Po sérii konzultací v posledních dnech jsem se rozhodl navrhnout kandidáta, který nejenže zvládne resort a především jeho hlavní prioritu – evropské fondy, ale který nám zároveň pomůže uklidnit a stabilizovat situaci ve straně,“ vysvětlil důvody nominace předseda Bursík.

Rozhodnutí předsednictva ale spory ve straně rozhodně neuklidnilo. Proti Liškově kandidatuře byli bývalá ministryně Dana Kuchtová, Dušan Lužný a odvolaný náměstek Martin Tichý. Ti chtěli, aby kandidáta vybrala republiková rada. Dana Kuchtová po jednání dokonce řekla, že by se mělo přehodnotit působení Martina Bursíka v čele strany. „Je mi to velmi líto, že k dohodě nedošlo, ačkoliv jsme se o to snažili. V každém případě, podle mého názoru, velký rozkol ve Straně zelených pokračuje,“ vyjádřila se Kuchtová.

Republiková rada se sejde až v neděli. Pokud by Martin Bursík do té doby navrhl kandidáta předsednictva premiérovi, rada by ztratila možnost tuto volbu zpochybnit. Bursík je ale podle svých slov připraven na nedělní republikové radě své rozhodnutí obhajovat, názor rady ale zřejmě bude jen formální. „Rozhodli jsme jako předsednictvo, které je suverénní a podle stanov má tuto kompetenci. Budeme se snažit o tom přesvědčit i republikovou radu, která by to měla formálně potvrdit,“ uvedl Bursík.

Podle Ondřeje Lišky byla debata o okruhu kandidátů dostatečně široká a spekulace o tom, že se ze Strany zelených stává parta čtyř lidí, jsou nepravdivé. „Bylo potřeba najít řešení, které dovnitř strany bude mít silnou podporu. Myslím že těch lidí uvnitř zelených je víc, my jsme zvolili toto řešení, protože si ho vyžádaly okolnosti,“ řekl Liška.

Spor o ministerského kandidáta zřejmě vládu přímo neohrozí. Olga Zubová i její kolegyně ze sněmovního klubu Věra Jakubková se vyjádřily, že vládu s Liškou při případném hlasování o nedůvěře podpoří, i když se způsobem jeho nominace nesouhlasí.