Armáda ocenila příslušníky polní nemocnice

Hradec Králové - Téměř stovka příslušníků 2. kontingentu polní nemocnice a protichemické jednotky, kteří od srpna do prosince 2007 sloužili na letišti v afghánském Kábulu, převzala dnes v centru Hradce Králové čestné odznaky a pamětní medaile. Personál polní nemocnice ošetřil za dobu svého působení přes 2500 pacientů z řad spojeneckých vojáků i místních obyvatel, řekl novinářům velitel kontingentu Igor Krivosudský.

„Celkem jsme provedli 66 velkých operací v celkové anestezii či například 700 vyšetření na rentgenu. Většinou se jednalo o běžné úrazy, ale ty závažnější operace byly následky bojové činnosti či sebevražedných útoků. Jednalo se o těžká poranění hrudníku a končetin,“ řekl Krivosudský.

Velitel kontingentu působil v Kábulu v rámci zahraniční mise již v roce 2002, za poslední roky se však podle něj bezpečnostní situace v hlavním městě Afghánistánu zhoršila. „Například jsme museli na minimum omezit výjezdy mimo základnu, protože hrozilo riziko sebevražedného útoku,“ řekl Krivosudský. Všech 98 příslušníků 2. kontingentu Armády České republiky se vrátilo do České republiky v pořádku.

Personál nemocnice se musel během svého pobytu například vyrovnat s výbuchy v okolí základny či sebevražednými útoky. „Pocity? Je to odloučení od rodiny a nepřirozené prostředí, protože jste na omezeném prostoru základny, kde je omezený výběr aktivit, takže je možné cítit určitou stísněnost,“ řekla dnes novinářům Jitka Jindrová, která byla členem operační skupiny kontingentu. Misi však hodnotí jako přínosnou pro svůj další život.

Česká polní nemocnice funguje na spojenecké základně v Kábulu i nadále. Afghánistán patří k prioritním zemím české armády. Od března bude mít Česko vlastní provinční rekonstrukční tým (PRT) v afghánské provincii Lógar. Celkem by v letošním roce mělo být v této zemi nasazeno až 415 Čechů.