Soud snížil týrané ženě trest za vraždu manžela z deseti na sedm let

Olomouc – Olomoucký Vrchní soud snížil desetiletý trest Kamile Velikovské za zastřelení svého manžela na sedm let. Vrchní soud rozhodoval v této kauze už loni v únoru. Velikovská, kterou její manžel dlouhodobě týral, ale podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten rozhodnutí Vrchního soudu zrušil s tím, že se má senát znovu důkladněji zabývat obhajobou.

Obhajoba měla nyní k dispozici znalecké posudky z oboru balistiky a domácího násilí. Oba znalci vypovídali ve prospěch Velikovské. Potvrdili, že obžalovaná trpěla syndromem týrané ženy. Tento argument soud sice uznal, zároveň však potvrdil, že žena vraždu spáchala. Velikovská i dnes vinu popřela a podle své obhájkyně Hany Marvanové je připravena znovu si podat dovolání k Nejvyššímu soudu. „Vrchní soud uznal, že jde o mimořádný případ v důsledku dlouhodobého domácího násilí. Nicméně nesouhlasíme s tím, že zároveň uznal paní Velikovskou vinnou z trestného činu vraždy. Podle nás totiž nebylo prokázáno, že by jednala v úmyslu,“ řekla Marvanová.

Kamila Velikovská byla svým manželem psychicky i fyzicky týrána dlouhých dvacet let. Pořídila si zbraň, údajně proto, aby manžela zastrašila. V květnu 2005 dvěma výstřely partnera zastřelila. Pak zpanikařila a s pomocí souseda tělo odstranili.

Velikovská manželství a okrajově i soudní proces popsala v knize Svobodná, i když za mřížemi. Napsala ji během desetiměsíční vazby.