Policie vyšetřuje machinace s miliony na generálním štábu

Praha - Policie prošetřuje skandál s černými fondy a rozsáhlými podvody, které v letech 2003 až 2007 vznikaly na generálním štábu České armády, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Z podvodně získaných 17,5 milionu korun se podle listu pořádaly večírky, rozdávaly se luxusní dary, platily se drahé dovolené a kupovala se výbava pro důstojníky a generály. Policie zatím stíhá dva vysoké důstojníky, nejsou ale zřejmě vyloučena i další obvinění. Případ prý vyšetřuje i vojenská policie.

Generální štáb podle MfD platil firmám, se kterými byl domluvený, za neexistující zboží. Vojáci pak podle vyšetřovatelů obdrželi vzkaz, že peníze dorazily a že si můžou začít objednávat. Spřízněná firma údajně potom nakoupila a dodala požadované zboží, za což měla provizi 20 procent.

Z podvodu, porušování pravidel při správě cizího majetku a pletich při veřejné soutěži policie podle MfD už obvinila vedoucího oddělení ekonomické sekce Petra Šmídu. Kromě něho je prý obviněn ještě jeden bývalý vysoký důstojník generálního štábu. Oba důstojníky armáda degradovala na vojíny a propustila bez odchodného a měsíčního důchodu, na který mají vysloužilí vojáci normálně nárok, píše list.

Důstojníci a generálové si za peníze z černých fondů údajně kupovali například špičková horská kola, drahé nože a zahradní techniku. Nechali si ale také na zakázku vyrábět slipy, přičemž jedny stály 700 korun, a stovky nátělníků. U jednoho z obviněných prý policie v trezoru objevila i rezervu 250.000 korun pro případ „nouze“.

K machinacím mělo docházet v době, kdy byl šéfem armády Pavel Štefka. V jeho prospěch podle policie svědčí fakt, že před odchodem z armády požádal o kontrolu hospodaření, která podvody odhalila.