Leteckou záchrannou službou má ze zákona smluvně zajistit stát

Praha - Ministerstvo zdravotnictví bude mít ze zákona povinnost zajistit smluvně i finančně provoz letecké záchranné služby. Počítá s tím vládní novela zákona o péči o zdraví lidu, kterou přes námitky ČSSD schválil Senát, v němž má většinu vládní ODS.

Novela je potřebná pro provoz letecké záchranné služby od příštího roku, řekl senátorům ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Činnost letecké záchranky je nyní zajištěna jen do konce roku na základě usnesení vlády smlouvami se státními i nestátními provozovateli. Pro následující roky ale bude třeba vyhlásit výběrová řízení podle zpřísněného zákona o veřejných zakázkách.

Sociální demokraté se obávají, že dikce novely umožní využívat jen soukromé firmy. Senátor ČSSD Milan Štěch upozornil na to, že zákon o majetku České republiky nepředpokládá, že by mezi dvěma státními institucemi bylo možné uzavírat smlouvy. Proto navrhoval jinou formu, jak by ministerstvo mohlo pro leteckou záchrannou službu využívat policejní a armádní vrtulníky. Podle Julínka je ale novela napsána správně a „nepředurčuje, jestli bude létat státní nebo nestátní letka“.

Ministerstvo zajišťuje a financuje vrtulníky pro leteckou záchrannou službu již dnes. Zákon mu to ale zatím neukládá, úřad to dělá na základě usnesení kabinetu z roku 1999. Beze změny zůstává v zákoně ustanovení, podle nějž zdravotnickou záchranku zřizují kraje, které odpovídají za její organizaci a zajištění činnosti ve svém obvodu.

Letecká záchranná služba má v Česku deset stanovišť. V Praze, Brně a Hradci Králové ji zajišťuje policie, v Plzni armáda a v Českých Budějovicích, v Ústí nad Labem, Liberci, Jihlavě, Olomouci a Ostravě soukromníci. Podle předběžné dohody by nadále policie měla provozovat základnu jen v Praze, základny v Brně a Hradci Králové by měly zajišťovat soukromé firmy.

Vydáno pod