ČSSD chtěla původně na Hrad Pavla Rychetského

Praha - Podle Lidových novin (LN) chtěl Jiří Paroubek, aby se kandidátem sociálních demokratů na prezidenta stal šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský. Socialisté podle listu nevzdávali snahu získat pro kandidaturu Rychetského ani poté, co vloni v listopadu předsednictvo ČSSD odhlasovalo, že se kandidátem strany stane ekonom Jan Švejnar. Rychetský však sociální demokraty nakonec definitivně odmítl.

„Paroubek prezidentskou volbu prokaučoval. Celou dobu sliboval, že najde vlastního kandidáta, kterým měl být Pavel Rychetský. Vyjednávali s ním skoro denně, za Paroubka ta jednání vedl Ivan Přikryl. Rychetský měl být ten Paroubkův 'tajný trumf', o kterém mluvil,“ sdělil LN ve čtvrtek jeden ze sociálních demokratů, který si nepřál být jmenován.

I sám Rychetský podle listu připouští, že jednání trvala až do listopadu: „Je pravda, že se mě sociální demokracie pokoušela přemlouvat. Já si nevedu deníček, ale myslím, že naposled u mě byli v listopadu.“ Paroubek však tvrdí, že s Rychetským o možnosti kandidatury jednali pouze jednou, a to v červenci: „Byl by to dobrý kandidát, ale myslím, že pan Švejnar je také vynikající kandidát,“ řekl předseda ČSSD listu.

Přikryl podle Paroubka není reprezentantem sociální demokracie. Pokud se s Rychetským někdy sešel, tak to prý nebylo z pověření ČSSD. Přikryl však tvrdí, že s Rychetským jednal s vědomím Paroubka: „Až poté měli oni dva (Paroubek s Rychetským) soukromé jednání, u kterého jsem nebyl, ale pokud vím, tak se na ničem nedohodli.“

Předsednictvo ČSSD navrhlo 2. listopadu stranickému Ústřednímu výkonnému výboru podpořit ekonoma Švejnara jako společného prezidentského kandidáta, pokud se pro jeho kandidaturu vysloví i další politické strany. V té době Švejnara jednoznačně prosazovala pouze Strana zelených.

Celostátní výbor KDU-ČSL doporučil tento týden svým zákonodárcům, aby při únorové volbě prezidenta podpořili kandidáta ODS Václava Klause. Komunistům zatím úplně nevyhovuje Švejnar, ani Klaus.