Občanský průkaz by mohla nahradit čipová karta

Praha - Ministerstvo vnitra dokončuje materiál, podle něhož by Češi měli od roku 2010 dostávat místo občanského průkazu jen čipovou kartu. Mohla by sloužit i jako karta zdravotního pojištění nebo řidičský průkaz, v případě policistů a hasičů i jako průkaz služební.

Materiál o zavedení elektronických občanských průkazů chce ministerstvo vnitra předložit vládě v únoru. První by je měly dostat státní zaměstnanci, protože „superprůkaz“ by totiž neplatil jen jako občanka, ale třeba i jako služební průkaz, kde by policista, hasič nebo úředník měl zapsáno, do kterých databází a registrů může nahlédnout. „Systém ho nikam dál nepustí a mimo jiné i on musí být v tomto systému identifikován svým OP,“ vysvětluje náměstek ministra vnitra Zdeněk Zajíček.

Občanský průkaz by při styku s úřady fungoval podobně jako kreditní karta, člověk by ji vložil do čtečky a musel by zadat svůj pin. Při běžné kontrole například na silnicích by stačilo kartu ukázat. Byla by na ní fotografie, jméno a datum narození držitele, naopak adresa bydliště by z nové občanky zmizela. „Protože tento údaj by bylo možné ověřit v centrální databázi. A taky je to údaj, který se v občanském průkazu nejčastěji mění,“ dodává Zajíček.

Zatím není jasné, jestli by elektronická občanka sloužila i jako průkazka zdravotní pojišťovny. Ministerstvo vnitra by si to přálo, ale resort zdravotnictví s tím zatím nesouhlasí. Další obavy z tzv. superkaret a s ní spojených databází mají ochránci lidského soukromí. „Pokud by obsahoval třeba bezkontaktní čip, tak je zde nebezpečí snímání těchto údajů. A to nejenom z té několikacentimetrové vzdálenosti,“ varuje Oldřich Kužílek, člen senátní Komise pro ochranu soukromí. Podobný názor má i Jan Lódl, nezávislý IT odborník: „Pokud by například velmi uvolnili přístup k databázi tak, aby k ní mohlo přistupovat spousta úřadů, spousta lidí, tam by samozřejmě riziko bylo.“

I když první elektronické občanky by měly být vydány v roce 2010, potrvá několik let, než je budou mít všichni. Ministerstvo vnitra zároveň slibuje, že třeba staří lidé by si staré průkazy za čipové měnit nemuseli.