Za vraždu kojence dostala matka 12 let vězení

Olomouc - Za vraždu svého tříměsíčního syna dostala Ukrajinka Oksana Rybalková 12 let vězení. Rozsudek potvrdil Vrchní soud v Olomouci, ke kterému se žena odvolala. Žádala mírnější trest kvůli tíživé životní situaci. Odvolací senát ostravského krajského soudu ale její odvolání zamítl a trest považuje za přiměřený.

Loni v lednu měla čtyřiadvacetiletá Oksana Rybalková z Ukrajiny v bytě na Vsetínsku, kde bydlela, podat svému tříměsíčnímu synovi víno. Poté ho položila na břicho do vaničky s vodou a dále se o něj nestarala. Chlapec se utopil. Předseda senátu Stanislav Urbanec uvedl: „Vraždy se dopustila v přímém úmyslu. Její útok byl rafinovaný a promyšlený. Podala mu nejprve alkohol, čímž ještě prohloubila jeho bezbrannost. U vyspělejšího jedince by se přitom jednalo o trýznivé usmrcení.“

Za vraždu poslal krajský soud Rybalkovou do vězení na 12 let. Vrchní soud dnes trest potvrdil. S verdiktem obhájce obžalované Martin Grepl spokojený nebyl, protože požadoval nižší trest. Mluvčí Vrchního soudu v Olomouci Petr Angyalossy však uvedl, že krajský soud správně zhodnotil okolnosti případu i osobnost obžalované a trest je přiměřený.

Obviněná žádala nižší trest s ohledem na svoji tíživou životní situaci, kterou nedokázala sama zvládnout. Byla v cizím prostředí s dítětem, bez partnera, bez přátel a bez zaměstnání. Svého činu před soudem litovala. Státní zástupce Igor Stříž to okomentoval: „Obžalovaná se potrestala sama. Rozsudek je zákonný a spravedlivý.“

Podle odborníků je Rybalková nevyzrálou osobou, má smíšenou poruchu osobnosti a je emočně nestálá. Znalci navíc uvedli, že jí chybí mateřský cit. I přesto je ale žena za své skutky zodpovědná. Oksana Rybalková po odpykání trestu zůstane v ČR.