STEM: Lidé by si za prezidenta vybrali Švejnara

Praha - Pokud by se prezident volil přímou volbou, Češi by před současným prezidentem Václavem Klausem upřednostnili ekonoma Jana Švejnara. Vyplývá to z průzkumu, který na objednávku ČSSD provedla agentura STEM. Švejnar by podle ní získal 52 procent hlasů, Klaus 48.

Švejnara by si za prezidenta zvolila většina příznivců ČSSD, Strany zelených, KSČM i KDU-ČSL. Klaus by jednoznačně vyhrál u stoupenců ODS. Nerozhodnutí voliči se pro oba kandidáty vyslovili prakticky ve stejné míře. Švejnar by jasně vyhrál mezi ženami.

„Je-li to průzkum objednaný ČSSD skoro bych ani nepředpokládal jiný výsledek,“ komentoval průzkum předseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka. Průzkumy veřejného mínění podle něj neovlivní rozhodování poslanců a senátorů při volbě hlavy státu.

Výzkum se lidí ptal, koho z obou kandidátů by volili, kdyby byli členy parlamentu, kteří rozhodují o prezidentské volbě. Ta začne 8. února, za favorita je považován Klaus.

Kandidáti mezitím obcházejí poslanecké kluby jednotlivých stran. Švejnar se dnes sešel s poslanci ČSSD, která ho na prezidenta nominovala. Předseda poslaneckého klubu Michal Hašek prohlásil, že podle něj jsou šance obou kandidátů vyrovnané. Klaus se sešel s poslanci ODS. Schůzka ale byla spíše formalitou.

Vydáno pod