Firma SABE prý o černých fondech v armádě nevěděla

Praha - Šéf brněnské firmy SABE, kterou kriminalisté spojují s černým fondem generálního štábu, řekl, že firma nemá s fondem nic společného. Podle vyšetřovatelů vojáci firmě propláceli zboží, které nikdy nedostali, a peníze skončily v černém fondu. Sloužily k pořádání večírků, nákupům luxusních darů a výbavy pro důstojníky a generály.

„Všechno je to naprostý nesmysl. Do černého fondu generálního štábu jsme nepřispěli ani korunou, ani jsme nijak neovlivnili jeho výši. A už vůbec jsme tento fond nespravovali, podobné informace nejsou pravdivé,“ prohlásil majitel SABE Brno Pavel Zapletal.

Úvahy o korupci na jedné ze sekcí velení armády Zapletala přivedly k domněnce, že obviněný voják Petr Šmíd mohl sice zboží oficiálně převzít, ale do skladů generálního štábu ho nikdy nedovezl.

Policisté v současnosti zjišťují, kteří vysoce postavení generálové jsou do případu zapleteni. Zatím jsou obviněni dva důstojníci. Oba už byli degradováni na vojíny a propuštěni bez odchodného a měsíčního důchodu, na který by měli za normálních okolností nárok.

Hlavní objednávanou položkou generálního štábu u SABE byly prý náplně do kancelářských tiskáren. Firma podle Zapletala vojákům tonery skutečně dodávala. Generální štáb si u ní navíc prý objednával také další kancelářské potřeby a reklamní předměty. Obchody se podle Zapletala nevykazovaly jen na papíře, vojáci si prý zboží vždy převzali.