Policista Čermák, jež napadl poslankyni Jacques, půjde před soud

Praha - Policista Tomáš Čermák, který podle obžaloby zaútočil před dvěma lety na poslankyni Strany zelených Kateřině Jacques, půjde 5. února před soud. Státní zástupce a poté ani soudce ho nejprve stíhat nechtěli. Městské státní zastupitelství v Praze ale na procesu trvá.

Znalci posuzovali, zda se v případě napadení poslankyně jednalo o brutální útok, nebo o oprávněný zásah policisty, který jen nezvládl situaci. Znalecký posudek se přiklání ke druhé verzi. Když se k policejnímu kordonu při neonacistické demonstraci přiblížil průvod příznivců zelených, Čermák je vyzval, aby změnili směr. Kateřina Jacques i přes opakované výzvy neposlechla.

„V průběhu zákroku kladla paní Jacques pasivní i aktivní odpor a intenzivní použití i volbu donucovacích prostředků považuji proto za adekvátní situaci,“ píše soudní znalec.

Ten však Čermákovi vyčítá, že byl zbytečně tvrdý při strkání Kateřiny Jacques do policejního auta. Jedná se ale prý jen o kázeňský prohřešek.
O autora posudku, Mariána Brzybohatého se poté začala zajímat inspekce ministra vnitra. „Vycházelo to z toho, že Jacques napsala dopis ministrovi. Stěžovala si na to, že jsem za posudek přebral znalečné,“ vysvětluje Brzybohatý.

Výsledkem bylo stíhání Brzybohatého za podvod. Na znalečné, které činilo 7 700 korun, neměl jako zaměstnanec policejní akademie údajně nárok.
„Materiál jsme předali s návrhem na trestní stíhání Státnímu zastupitelství pro Prahu 1,“ říká mluvčí Inspekce ministerstva vnitra Martina Lidlová.

Přímo o snaze ovlivnit krátce po incidentu výpovědi svědků hovoří policista, který byl na místě s Čermákem. „Bylo mi naznačeno, abych vypovídal podle toho, jaká v tu dobu byla politická hra nebo spíš společenská nálada,“ tvrdí zasahující policista.

Státní zástupce a soud nižší instance nakonec rozhodl, že Čermákův zákrok trestný nebyl. Městské státní zastupitelství ale dvakrát vrátilo případ do hry, protože nesouhlasilo s tím, jak obvodní soud věc posoudil.
Policista Tomáš Čermák se k celé věci vyjádřil slovy: „Ať řeknou ti, co mě chtějí ukřižovat, že se jim nelíbím.“ Sama Kateřina Jacques vzkázala, že se k případu nechce vyjadřovat.