Slováci převzali od Čechů obří sochu Štefánika

Lanžhot - Na bývalém hraničním přechodu v Lanžhotě byla dnes slavnostně předána do rukou Slováků obří osmimetrová socha Milana Rastislava Štefánika. Vznikala více než rok v blanenské slévárně. Štefánik bude stát před budovou Slovenského národního divadla v Bratislavě. Šestitunový kolos byl už v úterý převezen na korbě nákladního auta jako nadměrný náklad na česko-slovenskou hranici. Dnes proběhlo oficiální předání slovenské straně a socha zamíří do Bratislavy.

Štefánik bude stát na pětimetrovém podstavci. Socha nemá vnitřní konstrukci, pohromadě ji drží její bronzový plášť tlustý tři až pět centimetrů. Je složena ze čtyř částí, které byly k sobě svařovány v útrobách díla. Dovnitř se dělníci dostávali hlavou. Socha byla vytvořena tak, aby bez problémů odolala větru o rychlosti 180 kilometrů v hodině.

Sochu si objednala Nadace Milana Rastislava Štefánika. O její výrobě uvažovala před patnácti lety, nesehnala ale peníze. Zhotovení Štefánika stálo sedm milionů slovenských korun. Bratislava už sochu Štefánika měla, v padesátých letech byla zničena. Zachovaly se jen její zmenšeniny, ze kterých byl vytvořen sádrový model, podle kterého blanenští slévači postupovali. Výroba umělecké litiny má v Blansku mnohaletou tradici, Štefánik je ale největším dílem tamních slévačů. Nejdelší socha, která předtím z jejich dílny vyšla, měřila čtyři metry.

Socha bude rok uložena v Bratislavě a na jaře 2009 - na výročí Štefánikova úmrtí - bude slavnostně odhalena. Sochu Štefánika má také Praha a Paříž, ty ale měří pouhé dva metry.

Milan Rastislav Štefánik (1880 až 1919) patří k nejslavnějším Slovákům. Byl spoluzakladatelem Československa. Tragicky zahynul krátce po jeho vzniku. Byl to nejen významný voják, ale i diplomat a v neposlední řadě také vědec.