Klause prý nebaví spekulace o kupčení s volbou prezidenta

Praha - Prezidenta Václava Klause nebaví a netěší spekulace o výměně hlasů lidoveckých zákonodárců při volbě hlavy státu za prosazení zákona o majetkovém vyrovnání státu a církví. Podle Klause nejsou takovéto domněnky na místě.

„Včera jsem se vyděsil, když vznikly zprávy o tom, že se o této věci debatuje v souvislosti s prezidentskou volbou. Prosím vás, to opusťme, takovéhle debaty nejsou na místě a tyhlety spekulace mě nebaví, netěší, a zásadně se do nich nezapojuji,“ uvedl prezident. Dodal, že podobné spekulace a úvahy se už skoro snaží nečíst.

To, že lidovci majetkové vyrovnání státu s církvemi vyměnili za podporu Klausovi, tvrdila v minulých dnech opozice. Lidovci toto nařčení odmítali a tvrdili, že středeční schválení příslušného zákona vládou je jen shoda okolností. Lidovecký ministr Cyril Svoboda nicméně ve čtvrtek prohlásil, že podpora Klause skýtá reálnou šanci získat pro majetkové vyrovnání státu s církvemi plnou podporu poslanců a senátorů ODS, protože bez ní vládní předloha schválena nebude.

Klause do začátku prezidentské volby čeká ještě několik setkání s poslaneckými a senátorskými frakcemi. Nejsledovanější z nich bude s největší pravděpodobností úterní duel s jeho protikandidátem Janem Švejnarem v senátorském klubu ČSSD. „To jsou jedni z volitelů. Neviděl jsem důvod, proč bych se toho nezúčastnil,“ řekl k tomu dnes Klaus, kterému podle jeho vlastních slov zbývají ještě tři schůzky s parlamentními frakcemi, na které se těší.

Klaus a Švejnar budou příští úterý čelit jen otázkám senátorů ČSSD, byť původně měli mít tuto možnost i členové dalších frakcí. Nyní budou moci sledovat debatu prostřednictvím přímého přenosu České televize. Diskuse má trvat hodinu a čtvrt. Klausova schůzka se senátory ODS byla z příštího úterý podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky o týden odložena.

Příští anebo přespříští úterý jsou také termíny, které pro schůzku s Klausem nabídli komunističtí poslanci. Z Klausova vyjádření ale vyplynulo, že zatím ještě nic dojednáno není. „Ani jsem nedostal pozvání, je třeba o tom dále jednat,“ uvedl Klaus, jehož nejbližší schůzkou tak zůstává pondělní setkání s poslanci Strany zelených. Ti se v sobotu sejdou se Švejnarem na zasedání republikové rady své strany.