Vyšetřuje se, zda se generál Štefka protizákonně neobohatil

Praha - Inspekce ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL) prověřuje, zda se bývalý náčelník generálního štábu Pavel Štefka protizákonně neobohatil o 600.000 korun. Údajně pobíral příspěvek na bydlení a současně pět let bydlel ve služebním bytě. Informovala o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Ze zákona přitom podle deníku vyplývá, že voják, který žije ve služebním bytě, nemá nárok na příspěvek 10.000 korun měsíčně - a právě ten Štefka dostával.

„Pan generál Štefka ve služebním pražském bytě bydlel. A z toho mi vyplývá, že mu neměl být vyplácen příspěvek na bydlení. Po několik let ho tedy podle mne pobíral v rozporu se zákonem,“ řekl náměstek ministryně obrany Radek Šmerda. Na příspěvek mají totiž nárok jen vojáci, kterým armáda nemůže zajistit bydlení.

Generála, který se nyní připravuje na diplomatickou dráhu, už jednou bez výsledku prověřovala vojenská policie. Zejména proto se podle MfD Šmerda, podle něhož bylo Štefkovo jednání nemorální, obrací na inspekci. Podle něj na příspěvek Štefka nárok neměl.

Pokud by generál opravdu pobíral příspěvek v rozporu se zákonem a bezdůvodně se obohatil, Vojenský úřad pro právní zastupování po něm začne vymáhat škodu, tedy 600.000 korun, píše list. „My jsme dokonce povinni peníze státu vymáhat zpět. V tomto smyslu nemáme na výběr,“ řekl MfD Šmerda.

V případu údajného rozkrádání financí na generálním štábu bývalý náčelník generálního štábu Pavel Štefka již dříve řekl, že neměl stejnou kontrolní pravomoc v ekonomické oblasti, jako tomu bylo u jeho předchůdců, kteří k tomu měli vlastní odbor.

Ministryně obrany Vlasta Parkanová se v souvislosti s podezřením na rozkrádání financí generálního štábu domnívá, že selhání se v morální rovině netýká jen několika osob v jedné sekci. Podle ní dva dosud trestně stíhání lidé založili z výnosů trestné činnosti systém, ve kterém si někteří další členové generálního štábu pořizovali z veřejných prostředků zboží pro svou osobní spotřebu.

Mladá fronta Dnes rovněž uvedla, že Štefka žádal po někdejším ministru obrany Jiřím Šedivém desítky tisíc korun za stovky hodin údajných přesčasů. Štefka k tomu řekl, že o proplacení přesčasů požádal jednou. Šedivý se však podle něj odmítl žádostí zabývat. „Dále se to neřešilo,“ konstatoval Štefka.