Sněžení si v Číně vyžádalo už 50 obětí, sníh zaskočil i Blízký východ

Peking - Na padesát již stoupl počet obětí sněhových bouří a mrazu ve střední a jihovýchodní Číně. Nepříznivé počasí stále komplikuje dodávky energie a způsobuje dopravní kolaps. Proti následkům sněhové pohromy nasadila vláda armádu, podle meteorologů bude kalamita trvat nejméně další tři dny.

Téměř půl milionu vojáků bylo nasazeno v nejpostiženějších místech, které jsou zasaženy nejhoršími sněhovými bouřemi za posledních 50 let. Agentura Nová Čína označila boj země proti sněhové pohromě za „totální válku“. Vojenské helikoptéry se chtějí pokusit ze vzduchu zásobovat odříznutá území, na pořádek na zablokovaných silnicích a dálnicích má dohlížet milion policistů.


Katastrofa zasáhla podle prohlášení vlády 78 milionů obyvatel střední, jižní a východní Číny. Premiér Wen Ťia-pao pokračoval v návštěvě nejpostiženějších provincií. „Situace je těžká pro každého. Všechny vládní složky pracují na znovuobnovení dodávek elektřiny, které umožní opětovné zahájení dopravy,“ řekl premiér během improvizovaného setkání tisícovkám uvíznutých cestujících, většinou to jsou dělníci, kteří se marně pokoušeli dostat domů na oslavy čínského Nového roku.


Množství sněhu v některých postižených oblastech ve skutečnosti není nijak závratné, místní vlády, podniky a obyvatelé ale nemají vybavení ani zkušenosti, jak si se sněhovou záplavou poradit. Úsilí odklidit sníh z cest omezuje i nedostatek posypových solí, které výrobci ze severních částí Číny nejsou schopni dopravit na postižená území.


Se sněhovou nadílkou se potýkají i Izrael, Jordánsko, Libanon, Sýrie a Kypr. Na některých místech tu kolabuje doprava, byla přerušena výuka. Sněžení provází silný vítr, který místy dosahuje i 100 kilometrů v hodině. Podle předpovědí vydrží současné počasí na Blízkém východě i ve čtvrtek.