Policie vyšetřuje obě kauzy generála Štefky

Praha - Podle Mladé fronty Dnes si včera pozval generála Pavla Štefku, bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR, na kobereček jeho nový šéf, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Štefka, který se má stát velvyslancem v Uzbekistánu, musel ministrovi vysvětlovat neoprávněné pobírání příspěvku na bydlení a také skandál s černými fondy na generálním štábu. Za tyto machinace, které probíhaly v letech 2003 až 2007, byli zatím obviněni dva důstojníci.

Inspekce ministryně obrany v současnosti vyšetřuje, jestli Pavel Štefka nese odpovědnost za milionové černé fondy na generálním štábu a také, jestli generál pobíral přídavek na bydlení v době výkonu své funkce náčelníka generálního štábu oprávněně, či nikoliv. Podle náměstka ministryně obrany Radka Šmerdy čerpal Štefka příspěvek na bydlení, přestože měl služební byt. Za pět let mu tak stát vyplatil 600.000 korun. K této kauze se Štefka České televizi odmítl vyjádřit.

„Pokud je voják nájemcem služebního bytu, který se nachází v posádce nebo v blízkosti posádky, kde slouží, tak mu přídavek na bydlení nenáleží,“ objasňuje mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. V opačném případě pobírají vojáci z povolání od ministerstva obrany zhruba deset tisíc korun měsíčně, což činí v rozpočtu ministerstva obrany částku v řádech stovek milionů korun za rok. Příspěvky na bydlení totiž pobírá zhruba 90 procent vojáků z povolání.

Vydáno pod