Soutěž aut na solární pohon

Praha - Pohár World Solar Challenge je dobrou příležitostí, jak vyzkoušet solární energie. V australském Darwinu se dnes sešli automobiloví závodníci a konstruktéři, kteří se zabývají vývojem automobilů na solární pohon.

Auta poháněna pouze sluneční energií by těžko obstály v běžném provozu. „Kdybychom například solární panely zabudovali do střechy běžného automobilu, tak rozhodně nevyrobí dostatečné množství energie k tomu, aby se automobil vůbec rozjel,“ vysvětluje konstruktér Jan Plomer. Vývoj solárních energií je stále na úrovni výzkumu, i když od počátku vývoje jsou zaznamenány pokroky: „Účinnost přeměny energie vzrostla. Na počátku to bylo 10%, nyní je to až 30%,“ konstatoval Jiří First z Dopravní fakulty ČVUT.

Vítězové předloňské soutěže pořádali cestu po Evropě a bylo nutné, aby s sebou měli doprovodnou skupinu s meteorologickou stanicí. Jejich automobil měl tak malé rozměry, že nebyl v běžném provozu vidět a k jejich doprovodu patřila i pojízdná meteorologická stanice.

V současnosti se dá solární energie využít jako doplňkový zdroj energie pro klimatizaci, stěrače a světla. Jsou vyvíjeny pružné panely, které můžou obepínat obliny aut. Průhledné panely je možné kupit na sebe do několika vrstev, které přijímají sluneční záření, i když jsou položené na sebe. Podle Plomera jsou právě hybridní technologie těmi, které se v nejbližší době uplatní v automobilovém průmyslu. Současné motory budou doplněny o jiné zdroje energie.

Technologiemi na sluneční pohon se zabývají převážně velké automobilové společnosti a výzkum probíhá v USA a Japonsku. I když solární energie nebude patrně tím, co nahradí benzínové motory.