ČSSD chce podpořit prezidentskou kandidaturu Jana Švejnara

Praha - Sociální demokraté připustili, že by při nadcházející volbě prezidenta republiky mohli podpořit kandidaturu Jana Švejnara. Novinářům to po zasedání poslaneckého klubu ČSSD řekl předseda strany Jiří Paroubek. I přes pozitivní postoj vedení sociální demokracie nemusí ale Švejnar získat při volbě dostatečnou podporu. ČSSD proto uvažuje také o předložení ústavního zákona, který by umožnil zavedení přímé volby prezidenta.

Paroubkovo prohlášení je pro řadu odborníků překvapivé. Švejnar podle nich nezíská jednomyslnou podporu ani v řadách ČSSD. „Pan Švejnar je člověk velice liberálního ražení, což pro sociální demokraty v té ekonomické oblasti není úplně příznačné. Ve straně jsou lidé, pro které je člověkem úplně jiného myšlení a úplně z jiného světa. Takže se obávám, že v té tajné volbě prezidenta by nemusel nakonec získat všechny hlasy sociální demokracie, ačkoliv by se za něj postavila,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24 komentátor časopisu Týden Miroslav Korecký.

Aby se mohl kandidát stát prezidentem, potřebuje získat minimálně 141 hlasů poslanců a senátorů. Protože v poslanecké sněmovně i v senátu má většinu ODS, která podporuje kandidaturu Václava Klause, bude pro ostatní strany velmi obtížné najít vhodného konkurenta. Politolog FSV UK Josef Mlejnek k tomu dodává: „Na protikandidátovi se musí shodnout sociální demokraté, komunisti, lidovci a zelení, a to je velmi nesourodá koalice, která se tak maximálně shodne na tom, že nechce Václava Klause, ale se vší pravděpodobností se nedokáže shodnout na nějakém konkrétním jméně.“

V současné době navíc probíhá jednání komunistů a občanské demokracie o možné podpoře kandidatury Václava Klause. Podle poslance Davida Ratha (ČSSD) za tím stojí snaha ODS vrazit klín do levé a levostředé formace v poslanecké sněmovně. „My jsme znepokojeni tím, že KSČM dneska vyjednává s Bémem a dalšími lidmi o této možné prezidentské koalici,“ zdůraznil Rath.

Nedostatečná podpora případného kandidáta může být podle odborníků také důvodem, proč ČSSD zvažuje vypracování zákona o přímé volbě prezidenta. Ani tato varianta však nejspíš nebude mít velkou šanci na úspěch. Mlejnek to v rozhovoru pro ČT24 zdůvodnil slovy: „Při současném složení šanci nemá. ODS má takovou pozici, že je schopná o své vlastní vůli zablokovat přijetí jakéhokoliv ústavního zákona. Já si myslím, že teď to ODS určitě nebude chtít, protože má velice silnou pozici pro zvolení svého kandidáta cestou té nepřímé volby.“

Zavedení přímé volby hlavy státu by mělo vliv na rozložení pravomocí ve státním aparátu a systém vzájemné kontroly. Ve světě je totiž obvyklé, že přímá volba sebou přináší rozšíření pravomocí prezidenta na úkor předsedy vlády.