Příští rok bude mít Česko méně vojáků v Iráku a více v Afghánistánu

Praha - Česko by příští rok mělo vyslat méně vojáků do Iráku a naopak více do Afghánistánu. Novináře o tom po zasedání vlády, na kterém kabinet Mirka Topolánka schválil plán působení Česka v zahraničních misích, informovala ministryně obrany Vlasta Parkanová. Pokud záměr kabinetu posvětí také parlament, tak by od července příštího roku měla ČR mít v Iráku 20 vojáků. Do té doby by v Iráku měl zůstat asi stočlenný kontingent.

Změny by se měly týkat především vojáků v irácké Basře, kteří se podílí na ostraze koaliční základny mnohonárodních sil. Právě v Basře dosud byla většina českého kontingentu. Několik Čechů však působí také v hlavním městě Bagdádu, kde školí důstojníky irácké armády. Tato část českého kontingentu by se naopak mohla ještě zvýšit.

Více vojáků Česko vyšle do Afghánistánu. I nadále by podle ministerstva obrany měli Češi působit v polní nemocnici v Kábulu. V provincii Hílmand bude pokračovat nasazení speciálních sil vojenské policie. Ostrých bojů v Afghánistánu by se také měla na jaře opět zúčastnit elitní jednotka vojáků z Prostějova. Celkem by v Afghánistánu mělo podle Parkanové být až 415 Čechů. Dosud v Afghánistánu působilo asi 224 vojáků.

Největší vojenský kontingent by stejně jako letos měli mít Češi na Balkáně. Bude mít celkem až 555 osob. V Kosovu bude operovat až 550 vojáků, kteří v zemi pomáhají udržovat bezpečnost. V Bosně a Hercegovině na velitelství mise EU v Sarajevu by mělo působit asi pět vojáků.

Parkanová doplnila, že vláda schválila vyslání tří vojáků do operace EU v Čadu a Středoafrické republice do mise, která má pomoci chránit civilisty před násilím, které se do oblasti přelévá ze súdánského Dárfúru.

Zmenšení počtu vojáků v Iráku v poslední době vyhlásilo více států. Byly mezi nimi USA nebo Velká Británie. Snížení počtu amerických jednotek do příštího léta oznámil v září v televizním projevu prezident George Bush. Americký ministr obrany Robert Gates nedávno uvedl, že oproti nynějším asi 165.000 amerických vojáků v Iráku by jejich počet mohl být snížen do konce příštího roku až asi na 100.000.

Británie možná už do Vánoc z Iráku stáhne dalších 1000 vojáků a irácké bezpečnostní síly by mohly převzít kontrolu nad jihoiráckou provincií Basra, kde dosud Britové a Češi působí, za dva měsíce. O odchod sil z Iráku bude usilovat také vítěz polských voleb liberální Občanská platforma.

Vydáno pod