Soud projedná odvolání Brožové-Polednové, prokurátorky Milady Horákové

Praha - Pražský vrchní soud bude dnes rozhodovat o odvolání Ludmily Brožové-Polednové, bývalé prokurátorky z procesu s Miladou Horákovou. Městský soud ji loni v listopadu poslal na osm let do vězení. Odvolací soud ale dnes s největší pravděpodobností neoznámí, jak rozhodl.

Brožová-Polednová byla odsouzena za účast v zinscenovaném procesu s političkou Miladou Horákovou z roku 1950. Podle rozsudku se dopustila vraždy ve spolupachatelství na více osobách. Trest je ale podle soudu nevykonatelný - jde především o potrestání morální, Brožové-Polednové je totiž osmdesát šest let.

Bývalá prokurátorka prostřednictvím své obhajoby tvrdila, že o zmanipulování procesu nevěděla a věřila ve vinu odsouzených. V době soudu jí bylo 29 let. Za sebou měla rok právnické školy pro pracující a studovala právnickou fakultu. Soud ale zastával názor, že Polednová si musela být vědoma toho, že o vině Horákové rozhodly už předtím mimosoudní orgány a že celý proces má jen vyvolat dojem zákonnosti.

Právnička a politička Horáková pracovala v protinacistickém odboji. Ve vykonstruovaném procesu byla odsouzena (jako jediná žena v politických procesech 50. let) k trestu smrti. Podle tehdejší obžaloby měla jako hlava spikleneckého centra připravovat návrat ke kapitalismu, spolupracovat s dalšími zrádci režimu a agentům imperialistických mocností předávat důležité informace. Spolu s Horákovou bylo odsouzeno dalších 12 lidí, tři k trestu smrti, další čtyři na doživotí a pět dostalo různě dlouhé tresty vězení. K popravě došlo 27. června 1950.