Jihočeský kraj chystá obnovu šesti mostů, chce na ně peníze z EU

České Budějovice - Jihočeský kraj se pokusí získat evropské dotace na další silniční stavby za bezmála čtvrt miliardy korun. Opravit nebo zcela nově postavit hodlá šest mostů, například přes Malši u Roudného nebo u Kestřan na Písecku. Informovala o tom mluvčí krajského úřadu Marie Ptáčková.

Hejtmanství chce peníze získat z Regionálního operačního programu (ROP) Nuts II Jihozápad. Rozhodli o tom dnes radní. „Kraj se tím zároveň zavazuje, že obnovu mostů, která přijde celkem na zhruba 235 milionů korun, uhradí ze 7,5 procenta z vlastního rozpočtu a zároveň ji předfinancuje,“ uvedla mluvčí.

Mezi šesticí staveb je i most ve Strunkovicích nad Blanicí na Prachaticku, který je posledním neopraveným po povodních v roce 2002. Podle mluvčí tomu bránilo nutné majetkoprávní vypořádání pozemků.

„Kromě zcela nového přemostění se počítá i s částečnou přeložkou silnice II/141, na níž se most nachází,“ uvedla. Zřejmě nejnákladnější bude stavba nového přejezdu přes řeku Malši u Roudného na Českobudějovicku. Nahradí původní most z roku 1892, který už nevyhovuje stávajícímu dopravnímu zatížení.

U dalších čtyř mostů se počítá s celkovou opravou a obnovou přilehlých částí silnic. Patří k nim i 191 metrů dlouhý most, který je součástí vodního díla Hněvkovice. Obnova nosné konstrukce a sanace pilířů zvýší i bezpečnost přehradní hráze. O podporu z evropského fondu se kraj bude ucházet ještě na rekonstrukci mostu přes Lužnici u Soběslavi a na nivě řeky Otavy ve Střelských Hošticích na Strakonicku.