Armáda chce zvýšit odměny vojákům v zahraničních misích

Praha - Armáda chce od dubna kvůli častějšímu nasazení do bojových akcí zvýšit odměny vojáků v zahraničních misích. Pokud vláda v březnu schválí návrh ministryně obrany Vlasty Parkanové, mohli by vojáci měsíčně navíc k platu v Česku pobírat až 180.000 tisíc korun. Dosud příplatek činil nejvýše 12.000 korun. Informovalo o tom tiskové oddělení úřadu.

Částku 10.000 dolarů chce vojsko zavést jako strop s tím, že reálně se dosud vyplácené odměny zvýší asi 2,5krát. Průměrný plat vojáka z povolání nyní činí zhruba 23.000 korun. Nejnižší hodnosti vydělávají asi 11.000 korun, vojenské špičky až 80.000 korun.

Důvodem pro zvýšení odměn je podle armády to, že vojáci se proti dřívější době více zapojují do misí v zemích, kde se zhoršuje bezpečnostní situace. Výrazně se tedy zvyšuje riziko ohrožení jejich života a zdraví, uvedlo ministerstvo.

Armáda loni působila mimo jiné v Afghánistánu, Iráku nebo Kosovu. Zejména v Iráku a Afghánistánu je bezpečnostní situace složitá. Na jihu Afghánistánu v současnosti operuje jednotka speciálních sil vojenské policie, která se v provincii Hílmand účastní bojových konfliktů. K působení v zemi je opět také připravena prostějovská jednotka speciálních sil, která patří k elitním útvarům české armády.

Již brzy by také v Afghánistánu mělo Česko mít vlastní provinční rekonstrukční tým (PRT), který budou tvořit vojáci i civilní experti. Podle amerických expertů se v poslední době bezpečnostní prostředí v provincii celkově zhoršilo. V irácké Basře byli nedávno při raketovém útoku lehce zraněni dva čeští vojáci.

Vydáno pod