V Brně od ledna podraží MHD

Brno - V Brně bude od ledna dražší městská hromadná doprava. Ceny základních jednorázových jízdenek vzrostou po čtyřech letech o dvě koruny, některé budou platit déle. Část předplatních kuponů naopak zlevní. Důvodem je především zvýšení DPH z pěti na devět procent, informoval ředitel brněnského dopravního podniku Bedřich Prokeš.

Dopravní podnik města Brna ročně přepraví asi 338 milionů lidí. Asi 70 procent cestujících využívá předplatné jízdenky - měsíční, čtvrtletní a roční. „Nový tarif je velmi výhodný právě pro předplatitele, chceme, aby jich přibývalo,“ podotkla mluvčí DPMB Hana Pohanová. Doplnila, že z předplatních kuponů podraží jen měsíční, a to o 40 Kč, například u roční jízdenky ušetří lidé při jízdě po Brně asi 100 korun.

Naopak ale podraží jednorázové jízdenky na deset a 40 minut, kterých podnik ročně prodá kolem 25 milionů. Jejich cena se zvedla naposledy v lednu 2004. Desetiminutová jízdenka podraží z osmi na deset korun, ze čtyřicetiminutové se stane hodinová s cenou 15 korun, namísto dosavadních 13 Kč.

Pohanová tvrdí, že právě prodloužení platnosti základní jízdenky na 40 minut si cestující přáli. Dopravní podnik vyhověl také častým žádostem o roční studentskou jízdenku. Její cena se bude rovnat osmi měsíčním jízdenkám, uvedla mluvčí.

Změny se dotknou i důchodců. Ti dříve museli zároveň s předplatní jízdenkou nosit i takzvaný senior pas, nyní tato povinnost platí jen pro jednorázové jízdenky. Cestující nad 70 let budou dál jezdit zdarma.