Do USA by mohli Češi jezdit bez víz ještě letos, poprvé od roku 1919

Praha - Podle vyjádření vysokého představitele amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost Richarda Bartha, který je v těchto dnech na návštěvě v České republice, se Česko a Spojené státy přiblížily k závěrečným dohodám o bezvízovém styku. Češi by tak mohli jezdit do USA bez víz ještě v letošním roce, pokud bude včas zprovozněn elektronický systém schvalování ETA, který vyžaduje americká legislativa.

ETA je internetovým nástrojem, který Američanům umožní například sledovat příjezdy návštěvníků do země. Zaveden by podle vyjádření Richarda Bartha mohl být zhruba v srpnu nebo září 2008, a pokud projde testy, začne fungovat ještě letos.

O dalších opatřeních, především technických, které je třeba ještě přijmout, aby mohla naše republika přistoupit k bezvízovému programu, dnes obě strany diskutovaly. Podle Bartha by žádné z nich nemělo uzavření dohody zabránit.

Bezvízový styk neznamená cestování bez podmínek

Zavedení bezvízového styku neznamená, že Češi budou moci cestovat do USA bez svolení úřadů, jen se zmírní podmínky pro vstup do země. Prostřednictvím systému ETA budou cestující moci o schválení cesty do země žádat on-line. Američané také žádají zavedení pasů s biometrickými prvky.

Češi nemůžou cestovat do USA bez víz od roku 1919

Zatímco Češi nesměli za oceán od roku 1919 nikdy bez povolení, Československo vízovou povinnost pro občany USA jednostranně zrušilo v roce 1990. Do Spojených států mohou bez víza cestovat občané 15 z 27 unijních zemí, přestože Evropská unie má s USA společnou vízovou politiku. Členští nováčci takový přístup považují za diskriminaci.

Během návštěvy v Evropě budou američtí zástupci vyjednávat ještě s Řeckem a Estonskem, které by také mohly k bezvízovému programu přistoupit ještě v letošním roce. Obě země, stejně jako Česká republika, splnily podmínku počtu odmítnutých víz, který se musí vejít pod desetiprocentní hranici. V případě českých žádostí klesl loni z 9,5 na zhruba 6,7 procenta.

Vydáno pod