V Betlémské kapli začal veletrh o vysokoškolském studiu ve Francii

Praha – V Betlémské kapli se dnes za účasti 30 francouzských univerzit a vysokých škol uskuteční šestý ročník veletrhu informací o vysokoškolském studiu ve Francii – Prostuduj si originál. Akci pořádá ČVUT ve spolupráci s Francouzským velvyslanectvím v České republice. Celý den budou probíhat přednášky o zdejším univerzitním systému, způsobu života a financování studia.

Akci zahájil francouzský velvyslanec v ČR Charles Fries a rektor ČVUT Václav Havlíček. Návštěvníci mohou získat informace o hlavních studijních programech i perspektivách profesního uplatnění. Každá z přítomných univerzit zde bude mít svůj informační stánek. Představí se i partnerské francouzské podniky působící v České republice. Mezi pozvané univerzity patří například Institut supérieur d’Art de Paris, Université Versailles St-Quentin-en-Yvelines nebo Le Cordon Bleu.

K otázce finanční podpory navrhuje francouzská vláda několik možností stipendií. „Zápis na univerzity ve Francii příliš drahý není. Během pobytu si studenti navíc mohou přivydělávat,“ podotkl ataché pro vědeckou a univerzitní spolupráci z Francouzské ambasády v ČR Xavier Morise.

Francie každoročně vynakládá přibližně 20% svých zdrojů na školství. Na státních školách, stejně jako na univerzitách, stát přímo přebírá významnou část nákladů na studium každého studenta. Bez ohledu na to, ze které země pochází.