Posudek na desetiletou Terezu je hotový, dívka zůstává v léčebně

Znalci už dokončili posudek na desetiletou Terezu, která před časem kvůli rozporům svých rodičů skončila na psychiatrii a později byla umístěna do léčebny Olivův dům u Říčan. Zatím ale není jasné, který soud se má posudkem zabývat. Dívka tak nejspíš stráví v sanatoriu i poslední týden prázdnin.

Terezu poslal do léčebny u Říčan na počátku července soudce Miloslav Sládek. Dívka podle něj potřebuje neutrální prostředí, ve kterém by mohla být diagnostikována. O jejímpropuštění nyní může rozhodnout buď sám soudce Sládek nebo odvolací soud, u kterého Terezin spis leží od minulého týdne.

Podle matky by už Tereza mohla být doma. „Já jsem měla informaci, že první vyšetření proběhlo 27. července a druhé vyšetření, které si soud vyžádal, proběhlo 13. srpna. Tak si myslím, že nebyl žádný důvod, aby ona tam teď těch 14 dní setrvávala,“ řekla ČT Terezina matka Markéta Smutná.

Matka proto minulý týden podala návrh na předběžné opatření. Žádala, aby soud dceru svěřil zpět do její péče. Soudce to ale zamítl – nyní se seznamuje se znaleckým posudkem a zvažuje, jestli o propuštění dívky rozhodne. Otec Terezy s jejím umístěním v léčebně souhlasí.

Může se tak stát, že Tereza v září začne chodit do školy v Říčanech. „Je možné, že nenastoupí do své původní školy a zahájí školní docházku v Říčanech,“ uvedl mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8 Martin Slováček.

Spor rodičů o Terezu trvá deset let. Otec se s dcerou mohl vídat o víkendech, podle matky se ho ale dítě bálo a nechtělo ho vidět. Předchozí rozhodnutí, kterým byla Tereza poslána na psychiatrické oddělení v Motole, kritizovali psychiatři, ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas a ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Postavil se proti němu i prezident Václav Klaus. Verdiktu předcházel požadavek Terezčiny matky, aby nemusela o letních prázdninách dceru každý týden předávat jejímu otci a mohla s ní odjet mimo Prahu.