Důvody odvolání Tachecí jsou předmětem dohadů

Praha - Barbora Tachecí byla včera odvolána z postu ředitelky Radiožurnálu. Důvodem byl podle oficiálního prohlášení Českého rozhlasu rostoucí nesoulad ve vnitřní komunikaci. Jeho mluvčí René Zavoral uvedl, že se jednalo o problémy v domluvě jak v rámci Radiožurnálu, tak i s managementem ČRo. Média s takovým vysvětlením nejsou spokojena, považují ho za nicneříkající. Rozhlas ale odmítá onen „nesoulad“ konkretizovat. Barbora Tachecí žádné vyjádření neposkytla.

„Znovu musím potvrdit, že změny na Radiožurnálu nejsou a nebyly důvodem odvolání Barbory Tachecí. Koncept, se kterým přišla, dále budeme rozvíjet,“ řekl včera i dnes České televizi Zavoral. Dodal, že formulaci o nesouladu ve vnitřní komunikaci za vágní nepovažuje.

Vedení i rada rozhlasu vyjadřovali Tachecí po celou dobu spíše podporu. Nečekanost jejího odvolání a stručnost vysvětlení ze strany stanice proto vedly ke vzniku mnoha spekulací, co bylo skutečným důvodem ukončení Tachecí rozhlasové kariéry. Nejčastější a také nejvíce se nabízející domněnkou je, že její odvolání souvisí právě se změnami ve vysílání Radiožurnálu a negativními reakcemi, které jeho nová tvář vyvolala.

„Pokud by k odvolání došlo za normálních okolností, asi bychom nechtěli další vysvětlení. Jestliže ale po několika měsících tlaku dojde k odvolání člověka, který ztělesňoval změny, kterými Radiožurnál prošel, nesl za ně odpovědnost a byl do určité míry i cílem kritiky, tak potom je pro mne toto zdůvodnění naprosto nedostačující,“ vysvětluje pohnutky novinářů, proč se snaží přijít odvolání Tachecí „na kloub“, žurnalista Miloš Čermák.