Policie nenašla důkazy, že Vondruška jako dozorce udeřil Hučína

Liberec - Policie nenašla důkazy, že poslanec za KSČM Josef Vondruška praštil za komunistického režimu jako dozorce ve věznici v Liberci - Minkovicích obuškem do břicha disidenta Vladimíra Hučína. Komisařka Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Eva Michálková případ Vondruška - Hučín takzvaně odložila, což by znamenalo, že by se Vondruška vyhnul trestnímu stíhání. Hučín si ale proti usnesení komisařky podává stížnost. Uvádí to na svých internetových stránkách.

O Hučínově stížnosti rozhodne liberecký státní zástupce Miroslav Mareš. „Usnesení o odložení případu jsem od policie již obdržel a zatím není pravomocné,“ řekl dnes Mareš. Vondruška při vyšetřování doložil, že v době, kdy na Hučína údajně zaútočil, studoval v Praze Vysokou školu SNB.

„Komisařka odložila i mé nejzávažnější svědectví, že jsem úder od Vondrušky dostal v době, kdy mně v únoru 1986 oznámili úmrtí otce a já vyjádřil svou nenávist ke komunistické ideologii. Úřad dokumentace a vyšetřování zločinu komunismu zjistil, že otec prý zemřel až 6. září 1986, tedy několik měsíců po mém propuštění z Minkovic. Otec však zemřel skutečně 6. února 1986, na což mám doklady,“ prohlásil Hučín.

Podle Hučína chce Michálková znemožnit trestní stíhání Vondrušky. „Podám na ni trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele,“ konstatoval Hučín.

Ze stejného trestného činu je obviněn i Vondruška, ale kvůli jiné věci. V letech 1980 až 1983 týral údajně v Minkovicích dalšího disidenta Jiřího Wolfa. Vondrušku vydala loni v září k trestnímu stíhání Poslanecká sněmovna. Wolfa prý Vondruška v Minkovicích například bezdůvodně udeřil rukou do obličeje. Wolf upadl a Vondruška mu dal ránu na solar plexus a ještě ho bil obuškem.

Vondruška popírá, že by vězně jakkoli trýznil. Podle něj jde o „holé nesmysly“. „Násilí na odsouzených se nedalo 'ututlat' ani před rokem 1989. Kromě jiného mohli psát bez kontroly dopisy mimo vězení dozorovým prokurátorům nebo soudcům,“ prohlásil Vondruška.

Obvinění proti němu se objevila až předloni, kdy se stal poslancem. Vondruška nechápe, proč s nimi někdo nevystoupil v letech 1990 a 1991, kdy se proti poměrům ve věznicích před listopadem 1989 ozývalo nejvíce lidí. „Nic se nedělo ani v druhé polovině roku 1992, kdy jsem byl poslancem Federálního shromáždění. Natož v době, kdy jsem se v Preciose živil jako zámečník,“ upozornil Vondruška.

Historik Tomáš Bursík, který studoval personální spis Vondrušky z jeho minkovické éry, tvrdí, že Vondruška byl aktivní až horlivý příslušník Sboru nápravné výchovy. Podnět k vyšetřování Vondruškova působení v Minkovicích v 70. a 80. letech podal předloni v září známý disident a aktivista Petr Cibulka.

„Co je špatného na tom, když je člověk v práci horlivý? Na rozdíl od některých svých kolegů jsem se snažil plnit si své povinnosti a důsledně jsem vyžadoval, aby si je plnili i vězni,“ řekl již dříve Vondruška. Vondruška byl v minulých volbách lídrem KSČM v Libereckém kraji.