Bezpečnost aut se zvyšuje, řidičů ale umírá stále víc

Praha - I přes zvyšující se bezpečnost osobních automobilů na českých silnicích umírá stále více řidičů. Jak vyplývá ze statistik policejního prezidia, podíl úmrtí řidičů osobních aut na celkovém počtu obětí na silnicích se od roku 1980 zhruba zdvojnásobil.

V roce 1980 si dopravní nehody vyžádaly 1261 obětí, z toho 218 lidí, tedy 17 procent ze všech usmrcených, sedělo za volantem osobního vozu. Mezi lety 1985 a 1992 se podíl usmrcených řidičů pohyboval nad 20 procenty a od konce roku 1993 neklesl poměr úmrtí lidí za volantem osobních aut pod třicet procent oproti celkovému počtu obětí dopravních nehod. V loňském roce zemřelo podle statistik ministerstva vnitra při silničních nehodách 1123 lidí, 37 procent z nich byli řidiči osobních aut. 

„Zvýšil se počet aut a dá se říct, že se nezvýšil počet obyvatel,“ řekl Václav Špička z Autoklubu ČR. „V autech jezdí míň lidí, než jezdívalo předtím. I to by mohl být důvod,“ vysvětlil Špička. 

Se Špičkovým názorem se ztotožnil i dopravní expert Stanislav Huml. „To je logická úvaha. V autech stále více sedí jen jeden člověk,“ podotkl Huml. Jezdí čím dál častěji ženy a v rodině není už jen jedno, ale dvě, tři auta," dodal. 

Podle informací ČTK byl v roce 1993 počet osobních aut zhruba 2,6 milionu. Pro rok 2006 uvádí statistika Centrálního registru vozidel ČR přes 4,1 milionu registrovaných osobních aut. Počet obyvatel ČR se ovšem za stejné období snížil téměř o 47 000 na zhruba 10,29 milionu lidí. 

První smrtelná automobilová nehoda, při které zahynul řidič automobilu, se stala před 110 lety, 12. února 1898, v Anglii. Její obětí se stal dvaačtyřicetiletý obchodník Henry Lindfield.

První obětí automobilového věku se stala čtyřiačtyřicetiletá Angličanka Bridget Driscollová, kterou srazil automobil jedoucí údajně „hroznou rychlostí 6,5 kilometru za hodinu“ 17. srpna 1896. Matka dvou dětí zemřela na místě na zranění hlavy. Vyšetřování nehody bylo uzavřeno s tím, že šlo o „náhodnou smrt“, a dvacetiletý řidič nebyl z ničeho obviněn. „Podruhé se už něco takového, doufejme, nestane,“ řekl šokovaný vyšetřovatel této nehody. Jeho zbožné přání se ale nesplnilo.