Ministerstvo práce přišlo za Škromacha při výměně nemovitostí o 137 milionů

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) prodělalo při machinacích s nemovitostmi více než 137 milionů korun. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) se tak stalo nevýhodnou výměnou lukrativního paláce v pražské Lannově ulici za několik pozemků a budovu ve Vysočanech. V té době řídil ministerstvo sociálnědemokratický ministr Zdeněk Škromach. Informaci přinesl zpravodajský týdeník Týden.

O palác v Lannově ulici se původně starala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Ten však 2. února 2006 přešel pod ministerstvo práce a ještě téhož dne ministerstvo uzavřelo obchodní smlouvu s firmou WSF-Delta, která palác směnila za jiné nemovitosti a pozemky - například prostory ve Veleslavíně, kde měl vzniknout penzion pro stárnoucí umělce a válečné veterány.

MPSV přitom podle prezidenta NKÚ Františka Dohnala trvalo na tom, že ČSSZ bude budovu spravovat a investovat do její opravy prostředky ze státního rozpočtu. Vše mělo probíhat v době, kdy už byl objekt ve vlastnictví soukromé společnosti. ČSSZ proto podala trestní oznámení. „Měli jsme podezření, že došlo k porušení povinností při správě cizího majetku,“ uvedla její mluvčí Štěpánka Filipová.    

S výměnou souhlasila také vláda Jiřího Paroubka, prý kvůli tehdejšímu špatnému stavu budovy v Lannově ulici, která byla vytopená. „Byla to otázka rozhodnutí, zda rekonstruovat starou budovu nebo využít situace a vyměnit ji,“ uvedl Škromach. Podle něj došlo k výměně na základě posudku soudního znalce. Lukrativní palác díky tomu získala rakouská realitní firma WSF-Delta. NKÚ má však vážné podezření, že soudní znalec spáchal trestný čin nepravdivého znaleckého posudku. Budova byla podle Dohnala oceněna o 140 milionů korun níže než ostatní znalecké posudky. „Tak to určitě nebylo, je to názor NKÚ,“ uvedl Škromach.

Konec kauzy je zatím v nedohlednu, Škromach však nejspíše za škodu odpovědný nebude. Výměnu totiž měl na starosti ředitel odboru správy majetku Ivan Noveský společně s ekonomickou náměstkyní Yvonnou Legierskou. Oba dva už na ministerstvu nepracují a jejich současná působiště jsou neznámá.