Snítilý zvažuje odchod z klubu, ČSSD i z Poslanecké sněmovny

Praha - Evžen Snítilý zvažuje, že vystoupí z poslaneckého klubu ČSSD, ze sociální demokracie a že složí i poslanecký mandát. Zatím zůstává a rozhodne se ještě před páteční volbou hlavy státu. Žádný nátlak na něj prý nikdo nevyvíjí. Snítilý to novinářům řekl po dnešním jednání sněmovní frakce ČSSD. Zatím neví, koho by případně v prezidentské volbě podpořil. Podle něj je nutné počkat, jací budou kandidáti.

Snítilý také uvedl, že i on dostal kulku ze střelné zbraně. Také senátorkám Lianě Janáčkové a Janě Juřenčákové z klubu SNK kdosi poslal do Senátu kulky. Obě senátorky jako jediné ze svého klubu volily prezidentem kandidáta ODS Václava Klause. Snítilý nevolil ani Klause, ale ani Jana Švejnara, kterého podporuje ČSSD. Podle dostupných informací dostali kulky i dva nezařazení poslanci a bývalí členové ČSSD Miloš Melčák a Michal Pohanka. Oba volili v první volbě Klause.

Snítilý v sobotu ze zdravotních důvodů společnou parlamentní schůzi na Pražském hradě opustil. Spekuluje se o tlaku, jemuž údajně čelil. Občanští a sociální demokraté se však z vytváření tohoto tlaku obviňovali navzájem. „Ale na mě nikdo žádný nátlak nevytváří,“ prohlásil dnes Snítilý.

Podle deníku Právo mohlo za jeho sobotním náhlým zhroucením stát i vydírání kvůli minulosti. Snítilý podle deníku disponuje negativním lustračním osvědčením a nefiguruje v žádném veřejně přístupném seznamu spolupracovníků vojenské kontrarozvědky ani StB. Podle šéfa Ústavu pro studium totalitních režimů Pavla Žáčka se však jeho jméno dvakrát objevuje v takzvaných registračních svazcích, které Archiv bezpečnostních složek MV převzal od ministerstva obrany.

Snítilý uvedl, že on sám se necítí být vydíratelný. „Čím můžu být vydíratelný? Možná tou kulkou, možná strachem o svých sedm dětí, já nevím,“ uvedl. Ke spekulacím o spolupráci s předlistopadovou vojenskou kontrarozvědkou mimo jiné poznamenal: „Být napsaný na seznamu nějaké takové organizace znamená tam být napsán i třeba jako osoba nepřátelská.“

Sociální demokraté v sobotu uvedli, že Snítilý se zhroutil po schůzce s poslancem a ministrem vnitra Ivanem Langrem (ODS) a poslankyní Zdeňkou Horníkovou (ODS), protože na něj činili nátlak. To ale Langer i Horníková popřeli. Langer naopak obvinil z nátlaku na Snítilého sociální demokraty, protože poslanec při druhém kole prezidentské volby nepodpořil Švejnara.

Snítilý dnes řekl, že prostě stál na chodbě se svou „dlouholetou spolupracovnicí“ Horníkovou. „A Ivan Langer šel za ní, nikoli za mnou. Já jsem mu jen ze zdvořilosti, a to mě učila moje maminka, podal ruku. Setrval jsem tam dvacet nebo třicet vteřin a odcházel jsem na poslanecký klub,“ dodal. Omlouvá se prý Horníkové a Langerovi, že jsou vtaženi „do něčeho, co se prostě nestalo“. Současně ale řekl, že ČSSD vůbec nic nezazlívá. Sociální demokracie mohla být podle něj k takové interpretaci schůzky vyprovokována vyjádřením zástupců jiných stran.

Snítilý se také nedomnívá, že by mu kulku poslal někdo ze sociální demokracie. „Nikdy, ani na vteřinu jsem si nemyslel, že by za těmito věcmi byla sociální demokracie. To mě nenapadlo ani omylem,“ řekl. Na dotaz novinářů však dodal, že zváží žádost o policejní ochranu.

Kdyby se Snítilý nakonec opravdu vzdal poslaneckého mandátu, mohla by podle neoficiálních informací být jeho náhradníkem Iva Šedivá, která byla poslankyní ČSSD v minulém volebním období.