Švejnar bude kandidovat, nelíbí se mu ale postup komunistů

Praha - Jan Švejnar se v pátek zúčastní druhé volby prezidenta republiky. Svoji oficiální kandidaturu oznámil dnes na tiskové konferenci. Vede ho k tomu hlavně podpora veřejnosti. Současná strategie komunistické strany, která nominovala do volby Janu Bobošíkovou a pro možnou podporu Švejnara si klade podmínky, nahrává podle něj znovuzvolení Václava Klause.

Švejnar potvrdil, že se pátečního druhého pokusu zvolit hlavu státu zúčastní. „Velice si vážím důvěry, kterou ve mne vkládáte, a z toho důvodu jdu do druhé volby prezidenta republiky tento pátek,“ obrátil se Švejnar na veřejnost. Podle něj ho osmdesát procent občanů vidí jako důstojného kandidáta a padesát pět procent pak jako lepšího kandidáta, než je Václav Klaus.
 
Švejnar se vyjádřil i ke strategii komunistické strany. Ta dnes přišla se třemi podmínkami, za kterých by Švejnara podpořila: sociální demokracie a zelení nepodpoří umístění radarové základny, tyto strany dále uzavřou s KSČM pakt o neútočení a slušnosti a Švejnar jako prezident bude mít rovný přístup ke všem politickým stranám. „Je důležité si uvědomit, že v této fázi nejde o radar, ale jde o to, zda příštím prezidentem bude Václav Klaus, či ne,“ řekl Švejnar a připomněl, že při minulé volbě prezidenta to byly právě hlasy komunistů, které Klause na pět let vynesly na Pražský hrad. Komunisty vyzval, ať jasně řeknou, jestli si přejí Klause jako prezidenta, nebo ne. 
 
Švejnar označil chování komunistů za překvapivé, když podle průzkumů veřejného mínění i voliči KSČM preferují jako kandidáta právě Švejnara. Ačkoliv tato strana veřejně deklaruje, že současnou hlavu státu nepodpoří, svým chováním jeho zvolení ale nahrává, řekl Švejnar.  První volba ukázala, že existují pouze dva reální kandidáti - on a Klaus. Každý další kandidát tříští hlasy a v důsledku umožní znovuzvolení Klause, myslí si Švejnar. Pokud komunisté opravdu mají zájem zamezit vítězství současného prezidenta, pak by ve všech třech kolech měli hlasovat pro něj.
 
Švejnar se vyjádřil pouze k třetí podmínce komunistů týkající se rovného přístupu k politickým stranám: „Budu zcela objektivním a férovým prezidentem vůči všem stranám podle ústavy,“ slíbil. Za důležité považuje ale především zajistit, aby páteční volba byla důstojná. 
  
Politolog Jan Kubáček ve studiu České televize zhodnotil Švejnarovo vystoupení jako logický krok, který reflektuje jeho mírnou defenzivu. Podle něj musí Švejnar přijít s novými tématy, což učinil tím, že zdůrazňoval podporu veřejnosti.
 

Vydáno pod